Emberi hang

Szathmáry István

Az orgona kétségkívül az egyik legtökéletesebb ember alkotta eszköz. Hangszerként minden megszólaltatható rajta, a tökéletesnek számító orgonák vox humanának nevezett regiszterén még az emberi hang is. Emellett nagyon ősi zeneszerszám, egyik alkotójának a kiváló ókori tudóst, a 2200 éve elhunyt Arkhimédészt tekintik. 

Mi, magyarok azzal büszkélkedhetünk, hogy nálunk található a világ legrégebbi, közel 1800 éves, viszonylag épségben maradt orgonája. Az 1931-ben megtalált hangszert Kr. u. 228-ban ajándékozta az aquincumi tűzoltóságnak parancsnokuk, Gaius Iulius Viatorinus, akinek nevét a hangszeren található felirat őrizte meg a hálás utókornak. De egy korabeli sírkőről még azt is tudjuk, hogy valószínűleg egy fiatal hölgy, Aelia Sabina szólaltatta meg a hangszert, s az ő neve is túlélte az évszázadokat. 

Az orgona ugyanis eredetileg világi célt szolgált, jelen esetben az aquincumi tűzoltók ünnepségeinek fényét emelte, később vonult be a templomok falai közé és a nagyobb hangversenytermekbe. Mai neve is latin eredetű, a jelenleg emberi hangot jelentő organumból változott nálunk orgonává. Dicső múltjától függetlenül az orgona legszebb ajándéka számunkra az, amit a napokban egy Szolnokon játszó orgonaművész mondott el a „hangszerek királynőjének” hivatásáról: „…összekötő kapocsként adja azt a dimenziót egykori és vágyott paradicsomi állapotunkhoz, egyúttal örök életünk kulcsának isteni gondolataihoz, amelyet a kimondott szavak már képtelenek elénk tárni.”