Egészségünk ügye

Szathmáry István

Elfogyott a szolnoki Hetényi Géza kórház türelme. A jövő­ben jogi úton védekeznek a közösségi médiában őket érő gyalázkodások ellen. Nem hibák leplezéséről van szó, pusztán a hivatásuk elleni alaptalan állításokból lett elege a kórház vezetésének. Valójában nem is egy intézményt érint az ügy, az egész hazai betegellátásunk ezzel néz szembe. 
Az érthető, ha valaki betegként érzékenyen reagál egy negatív tapasztalatára, bár ennek sem az internet az ideális fóruma, ahol az egyedi problémák is általánosítássá válhatnak. A szenzációhajhász és olcsó népszerűséget kereső megnyilvánulások jelentenek gondot, amihez ideális terep a világháló. A hazai egészségügy nem hibátlan, de problémáit nem az emberi tényező okozza. 

Pont ez a legerősebb oszlopa, az orvosok és a szakszemélyzet gyakran erőn felüli munkája a működésének záloga. 
Ezt jómagam három műtét és a fent említett kórház egyik belgyógyászának számomra életmentő szaktudásának alapján állítom. A betegellátás mindig külső behatás, az állam és a törvényhozás által meghatározott formai és anyagi keretek között működött, bajainak többsége ennek állapotára vezethető vissza. Még az elmúlt időszakban feltárt hálapénzproblémáról is elmondható, hogy a több évtizedes alulfinanszírozottság és a belőle fakadó szemléleti torzulás teremtette meg hozzá a hátteret. 

Az internetes sárdobálás erre biztosan nem jelent meg­oldást, amire időnként talán szerzőik is rádöbbennek, ha éppen orvosra szorulnak.