Kincs

Pakainé Pusztai Nóra

Vallom, hogy az életben a család a legnagyobb kincs. A generációk együtt formálják a kisközösség történetét, mert amíg a nagyszüleink bölcsességéből, tapasztalatából tanulhatunk, addig gyermekeink rögös útját is odaadó figyelemmel kísérhetjük. Szerencsére nekem megadatott, hogy megtapasztaljam mindezt, minden nehézségével és csodájával együtt. Mert valljuk be őszintén a gyermeknevelés azért néha leginkább dinoszaurusz szelídítéshez hasonlít. Mégis mindent megtennék a csemetéimért és a családomért.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettesével készült riportból kiderült, sajnos nem mindenkinek adatik meg ez a biztonságos környezet. Megdöbbentett, mikor a számokról beszéltünk és számos kérdés merült fel bennem a miértekről.

Hogyan lehet, hogy valaki kezet emel, vagy akár szexuálisan bántalmaz egy tündéri mosolyú gyermeket, aki a maga bájával és egyszerűségével érkezett erre a világra. Neki is joga van a biztonságra és a szeretetre, ezt adhatják meg nekik a nevelőszülők, akiknek a gondoskodás a hivatásuk. Reggeltől estig, majd estétől reggelig. Nincs megállás. A támogatásra ugyanis éjjelt nappallá téve szükség van. És a gyümölcs beérik, a hálával telt mosolyok teszik teljessé a „munkát”.

Mikor nevelőszülőkkel beszélgetek, mindig némi csodálkozással és hatalmas elismeréssel tekintek rájuk. Ők ugyanis a legnagyobb szükségben tárják ki a szívüket!