Gyermekeink védelme

Molnár-Révész Erika

Már a szaga is émelyítő, és életemben egyszer, fiatal felnőttként kóstoltam meg az energiaitalt, így hamar rájöttem, inkább maradok a jó öreg kávénál. 

energiaital
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Akkor még nem volt divat a gyerekek körében ez a koffeinnel, cukorral, taurinnal és még ki tudja mivel megbolondított lötty, inkább a szokásos kóla, vagy másfajta szénsavas üdítő volt a menő. 

Persze utóbbi is káros nagy mennyiségben, de azért nem doppingolja a szervezetet olyan szinten, mint az energiaitalok. 

Mindenkinek lelke rajta, fogyassza ha akarja, amennyiben felnőtt. Ugyanis feltételezhetően egy bizonyos kor felett már el tudja valaki dönteni, hogy mivel mérgezi magát. De ahogy a cigi és az alkohol, úgy az energiaital is az a kategória, ami szerintem abszolút nem való gyerekeknek. Ez az én véleményem. Halt már abba bele nem egy ember, hogy literszámra fogyasztotta az energiaitalt, egy kamasszal pedig általában nehéz betartatni a mértéket. 

És ahogy kollégám cikkében beszámolt róla, sajnos a gyerekek ma már úgy vásárolják ezeket, mintha ártalmatlan üdítők lennének. Pedig a szakirodalom szerint az energiaitalok fogyasztásával könnyen túladagolható a koffein, a túlzott bevitel pedig fokozott szívverést, mellkasi fájdalmat, hasmenést, erős hányingert és hányást, szédülést, dehidratációt, valamint nyugtalanságot és ingerlékenységet, esetenként pánikrohamot is okozhat.

Éppen ezért teljes mértékben egyetértek azzal a már benyújtott törvényjavaslattal, amely megtiltaná a 18 éven aluliaknak az energiaitalok vásárlását és fogyasztását. Romániában már megtették, nyilván nem véletlenül.