Inkább a kávé...

Molnár-Révész Erika

Már a szaga is émelyítő, és életemben egyszer, fiatal felnőttként kóstoltam meg az energiaitalt, így hamar rájöttem, inkább maradok a jó öreg kávénál. Akkor még nem volt divat a gyerekek körében ez a koffeinnel, cukorral, taurinnal és még ki tudja mivel megbolondított lötty, inkább a szokásos kóla, vagy másfajta szénsavas üdítő volt a menő. 

szb20150429_1414
Energiaitalt vásárol egy fiatal lány – könnyen lehet, hogy hamarosan személyi igazolvány is kell majd ehhez Magyarországon
Fotó: Székelyhidi Balázs / Forrás: MW Archívum

Persze utóbbi is káros nagy mennyiségben, de azért nem doppingolja a szervezetet olyan szinten, mint az energiaitalok. 
Mindenkinek lelke rajta, fogyassza, ha akarja, amennyiben felnőtt. Ugyanis feltételezhetően egy bizonyos kor felett már el tudja valaki dönteni, hogy mivel mérgezi magát. De ahogy a cigi és az alkohol, úgy az energiaital is az a kategória, ami szerintem abszolút nem való gyerekeknek. Ez az én véleményem. Halt már abba bele nem egy ember, hogy literszámra fogyasztotta az energiaitalt, egy kamasszal pedig általában nehéz betartatni a mértéket. 

És ahogy kollégám cikkében beszámolt róla, sajnos a gyerekek ma már úgy vásárolják ezeket, mint az ártalmatlan üdítőket. Pedig a szakirodalom szerint az energiaitalok fogyasztásával könnyen túladagolható a koffein, a túlzott bevitel fokozott szívverést, mellkasi fájdalmat, hasmenést, szédülést, dehidratációt, esetenként pánikrohamot is okozhat. 

Éppen ezért teljesen egyetértek azzal a már benyújtott törvényjavaslattal, amely megtiltaná a 18 éven aluliak energiaital-fogyasztását. Romániában már megtették, nyilván nem véletlenül.