VÉLEMÉNY

2017.08.24. 14:45

Ha van fizetés, van értelmes munka is

Régi tapasztalat, hogy aminek nincs ára, annak értéke sem nagyon van. Erről személyesen akkor győződtem meg, amikor évtizedekkel ezelőtt a megye egyik, régen megszűnt nagyvállalatánál morzsolgattam az éveimet. Minden nyáron jöttek hozzánk diákok, elvileg szakmai gyakorlatra, de inkább valamivel elütni az időt.

A társaság kisebbik része, akiket valamilyen összeköttetéssel szüleik nyomtak be hozzánk néhány hétre, más kategóriába tartozott.

Náluk az volt a lényeg, hogy ne otthon lődörögjenek, és ha jelképes összeget kaptak is érte, az tiszta haszon volt. Ha mást nem, keresztrejtvényfejtő bajnokságot biztos nyertek volna a nálunk töltött időnek köszönhetően.

A szakmai gyakorlat más kategóriába tartozott. Akkoriban tudtommal nem járt fizetség érte, az elvileg megszerezhető tudást tekintették ellentételének.

Kérdés, hogy főleg mire használták az így kapott ingyen munkaerőt.

Pakolásban, söprögetésben, boltba küldésben verhetetlen gárdát képeztek belőlük. Ami szakmai ismeret közben mégis rájuk ragadt, azt néhány elhivatott ember magánakciójának köszönhették.

Sokszor a munkahely veszélyességével indokolták ezt a helyzetet, de inkább az érdektelenség állt mögötte.

Amit az is bizonyít, hogy mióta az anyagi ellentételezés kötelező bevezetésével megszűnt a potya munkaerő, a korábban a kérdéshez másként hozzáálló helyeken is azonnal került számukra értelmes, szakmai fejlődésüket ösztönző elfoglaltság is.

Ami a munkaerőhiányos időben hosszabb távon mérhető haszonnal jár az őket ilyen formán képező cégek számára is.

Szathmáry István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!