Vélemény

2018.02.04. 09:23

Kellemes a termálvíz csobogása

A magyaroknak legalább harmada kedveli a termálfürdőket, s a mi megyénk vezeti ezt a rangsort – áll egy felmérésben. Nincs ebben semmi meglepő, természeti adottságaink és hagyományaink is kedveznek a meleg vizek élvezetének.

Szathmáry István

A Teremtő nagyon bőkezű volt hozzánk, amikor a Kárpát-medencét alkotta, mert mi valójában egy nagy tál meleg vízen tanyázunk. Az egykor itt hullámzó tenger üledékei olyan földtani viszonyokat hagytak ránk, melyekben bőséges, változatos ásványtartalmú, ráadásul kiváló hőmérsékletű gyógyvíz várja a különféle nyavalyákkal nyűglődőket.

De a makkegészséges ember is újjászülethet egy kiadós fürdéstől, amiben ráadásul régi gyakorlatunk van, ha hihetünk Bíborbanszületett Konstantinnak, az ezer éve élt tudós bizánci császárnak.

Ő tájékoztat arról, hogy kalandozó elődeink messze megelőzve az akkori művelt Nyugatot, már hordozható fürdőfelszereléssel hódoltak a tisztaság kultuszának.

A rendszeres tisztálkodás keleti öröksége később is megmaradt nálunk. Ebben kétségkívül része volt a honfoglalókat itt váró meleg vizű forrásoknak, meg a későbbi tudatos vízkutatásnak is.

Megyénkben is lépten-nyomon találkozunk ilyen fürdőkkel, elég végigmenni a Cserkeszőlő, Túrkeve, Martfű, Szolnok, Berekfürdő, Kisújszállás vonalon. Szinte megszáradni sincs ideje az embernek, ha jól szedi a lábát.

Ez a kincs azonban minden öröme mellett nagy felelősséget is jelent számunkra. Annak súlyát és feladatát, hogy meg tudjuk-e őrizni majd unokáink számára egy olyan világban, ahol egyre inkább az édesvíz válik a legkeresettebb értékké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!