VÉLEMÉNY

2017.07.27. 10:22

Itt a válasz, miért veszekszünk annyit párunkkal a nyaralás alatt

A fiatal házaspár villámló tekintettel nézett egymásra a strandon, érezni lehetett a köztük lévő feszültséget. Anya karján kétévesforma kislány, kíváncsian nézte a körülötte nyüzsgő embereket. Minden új volt számára, hiszen nyaraltak. Akár jól is érezhette volna magát ez a család, mégsem volt annyira felhőtlen a várva várt vakációzás. Sőt!

– Húzzál innen inkább! – a fogak között kipréselt mondat hatására apa sarkon fordult, és otthagyta az asszonyt a gyerekkel.

Felmérések szerint egyáltalán nem páratlan a fent leírt történet: a házasságok felbomlásának kezdete igen nagy százalékban a nyaralások idejére koncentrálódik, a szezon után harminc százalékkal nő meg a válóperes ügyvédhez fordulók aránya.

Az áhított folyamatos együttlét ugyanis folyamatos konfrontációra ad lehetőséget a partnerrel, kezdve onnan, hogy kell-e a strandon négyszáz forintért főtt kukoricát venni, befejezve ott, hogy nincs elég keményre felfújva a matrac. Az összezártság – melyből könnyű menekülni a munkás hétköznapokon – ráadásul hatványozottabban hozza felszínre a már eleve meglévő, szunnyadó konfliktusokat.

Nem sokat segít a helyzeten, ha a pároknak merőben eltérő igényük van a nyaralást illetően: a nő például vásárolni és kirándulni akar, a férfi pedig enni-inni és a partnerrel együtt lenni. Komoly aknákat rejthet tehát egy családi vakáció, melyhez még több tolerancia szükséges, mint egy zajos, otthon töltött héten.

A szakemberek egy része azt tanácsolja, legjobb, ha a párok nem egyedül mennek nyaralni, hanem barátokkal, így csökkenthető a súrlódás. Vagy ami még egyszerűbb: mindig legyen a közelben egy pohár jéghideg víz, mellyel nemcsak magunkat tudjuk lehűteni, hanem indulatunkat is. Harminc fokban ez nemcsak hasznos, de még kellemes is lehet.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!