Vélemény

2017.10.20. 18:05

A minta él Kunszenten

A helyi identitástudat növelése is a célja volt a kunszentmártoni kezdeményezésnek,

Úgynevezett Bozsik-mintás, mutatós kerámia utcanévtáblákat helyez el a város központi részébe az önkormányzat. Bozsik Kálmán fazekasmester nevéhez fűződik a kunszenti fazekasság aranykora, általa lett ismert világszerte a tiszazugi kerámia.

Szerencse, hogy a már elhunyt mesternek a mai napig van követője: Mucsi Ferenc, aki fejébe vette, hogy tovább élteti a helyi fazekas hagyományokat, az eredeti Bozsik színvilágot és mintát. Valljuk be, manapság kevesen érdeklődnek ez ősi szakma iránt, sok helybéli lakosnak ma már semmit nem mond Bozsik Kálmán neve sem.

Annak ellenére, hogy Mucsi Ferenc egyszemélyes küzdelmével megőrzi a jelennek és a jövő nemzedékének is az egykor valóban világhírű művészetet, ez kevés lenne a Bozsik-minta akár helyi népszerűsítéséhez is.

Az önkormányzat azonban egy egyszerű ötlettel állt elő: mi lenne, ha a lakosokkal úgy ismertetnék meg a helyi hagyományokat, úgy erősítenék a hovatartozás érzését, hogy azt szinte észre sem veszik?

Nem erőszakosan, inkább finoman: egyszerűen „csak” eléjük teszik azt utcanévtábla formájában, had’ lássák, ismerkedjenek vele, a Bozsik-mintákkal, múltjukkal. Igen, ez az övéké. Amire érdemes büszkének lenni, és amit – remélhetően – egy idő után saját magukénak éreznek.

Az önkormányzat hiszi, hogy Kunszentnek is megvannak az értékei, ami miatt (is) jó ott élni, jó kunszentinek lenni.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!