SZOLNOK

2019.10.24. 11:30

Tárlatmegnyitón ünnepelhettek a képzőművészek

A Magyar Festészet Napja alkalmából rendezték meg a napokban a Szolnoki Galériában a Képzőművészet Ünnepe Szolnokon című tárlat megnyitó és díjátadó ünnepségét.

Molnár-Révész Erika

Lóránt János Demeter Aba-Novák Életműdíjat vett át

Fotó: Kiss János

Az idei kiállítás a „Történet” című tematika köré szerveződött. Az indoklás szerint azért, mert ez olyan többféle nézőpontból megközelíthető témát jelöl, amely széles körű értelmezhetősége miatt elsősorban gondolati kiindulópontot kívánt adni a művészek számára.

A gálán nyolc díjat adtak át, köztük a város által támogatott életműdíjat és a Magyar Művészeti Akadémia díjait is.

Az ünnepséget Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a kiállítás kurátora nyitotta meg, majd a város nevében Szalay Ferenc polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A tárlatról Novotny Tihamér művészeti író mondta el gondolatait.

Az idei Aba-Novák Életműdíjat Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas, érdemes művész és Bráda Tibor Munkácsy-díjas festő-és üvegtervező művész, a Magyar Festészet Napja alapítója kapta.

Lóránt János Demeter Aba-Novák Életműdíjat vett át
Fotó: Kiss János

Meggyes László-díjban részesült Krizbai Sándor Munkácsy-díjas festőművész. A Magyar Művészeti Akadémia által támogatott Gácsi Mihály-díjat Varga Patrícia Minerva festőművésznek ítélték oda. A Borbereki-Kovács Zoltán-díjat Polgár Botond szobrászművész kapta.

A Béres Gyógyszergyár Zrt. által támogatott munkajutalomban Nagy Árpád Pika Munkácsy-díjas festőművész részesült, míg a Damjanich János Múzeum különdíját Bukta Norbert festőművésznek adták át.

Posta Máté festőművésznek ítélték a Szolnoki Művésztelep Kert Galéria különdíját, az Aba-Novák Agóra és a Szoboszlai Galéria közös díját pedig Sinka Péter grafikusművész vehette át.

A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat ideje alatt – október közepétől november közepéig – több mint száz kiállítás várja országszerte a közönséget. Az esemény kiemelt helyszíne az idén Óbuda, Újbuda és Szolnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!