Galériával

2020.09.02. 20:00

Visszautasítja a vádaskodást a jászberényi Fidesz-frakció

Élénk lakossági érdeklődés mellett tanácskozott a képviselő-testület kedden Jászberényben. A rendkívüli ülést a Fidesz-frakció kezdeményezésére hívták össze. Költségvetési támogatások átcsoportosítását, bizottsági hatáskör módosítását, valamint a JVV. Zrt. felügyelő bizottságának visszahívását és új tagok megválasztását vitték a grémium elé. Mindez kiegészült a polgármester beruházásokat érintő tájékoztatásával.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A politikai vitától, személyeskedéstől hangos több mint három órás rendkívüli ülést a Déryné Rendezvényház nagytermében tartották. A lakosság is szép számmal megjelent az eseményen és az egyes témák tárgyalásakor tapssal, füttyel, olykor bekiabálással nyilvánítottak véleményt.

A napirendi javaslatok sorrendjének módosítását követően Budai Lóránt polgármester tájékoztatójában öt pontba foglalta össze a városvezetés szerint aggályos ügyeket. Elsőként a nyolcszáz milliós Malom projektet emelte ki. Elmondta, hogy szakértői vélemények alapján úgy döntöttek, hogy elállás útján megszüntették a kivitelezővel kötött szerződést. A vállalkozó nem adta vissza a munkaterületet, jelenleg jogvita áll fenn az ügyben.

Továbbiakban szólt a piac beruházás során felmerült tervezői hiba, pótmunka-költség kérdéséről is. Harmadik pontban a szociális pályázatoknál tapasztalt túlárazásokat említette. Ezután kitért a Volánbusz felé fennálló kötelezettségre, amivel állítása szerint az előző városvezetés nem számolt el. Végül pedig a polgármesteri hivatal beléptető rendszerének ügyével kapcsolatban elmondta, hogy a vállalkozó a szerződés szerint munkát nem végzett, a témában szintén jogvita van folyamatban.

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője reagált az öt pontra. A vállalkozótól kapott információkra hivatkozva bírálta a városvezetést, hogy érdemben nem egyeztettek a Malom projekt kivitelezőjével a határidőkről és felmondták a szerződést. A piac üggyel kapcsolatban kételyeit fejezte ki, hogyan bizonyítják majd azt, hogy a kivitelező nem járt el elég körültekintően. A frakcióvezető szerint a városvezetés már kifizethette volna a Volánbuszt, ám ezt úgy gondolja, hogy szándékosan nem tették meg. A szociális pályázatokról konkrét információja nincs, ha visszaélés merült fel, az érintettek kapják meg a büntetést.

Ha a beléptető rendszerrel kapcsolatban valaki hibázott, akkor felelősségre kell vonni – tette hozzá. Dr. Szabó Tamás, a város előző polgármestere hozzászólásában kifejtette, hogy az igazságot majd az igazságszolgáltatás dönti el.

– Kurzusváltáskor mindenhol elővettek bizonyos ügyeket, de a legvégén kiderült, hogy az esetek nagy része vaklárma. Biztos vagyok benne, hogy sem én sem az apparátusom semmifele olyan dolgot el nem követett, amit folyamatosan visszamutogatva ránk testálnak – szögezte le Dr. Szabó Tamás.

A tanácskozás felfokozott hangulatban folytatódott, a további napirendi pontok tárgyalása során is éles ellentétek voltak a városvezetés és ellenzék között. Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője, a mérleg nyelve többször hangot adott az együttműködés, egyeztetés hiányának.

Visszahívták a felügyelő bizottságot

Döntöttek a költségvetési támogatások átcsoportosításáról. A Fidesz javaslata szerint a Jászkerület Kft. a járványveszély miatt több nagy rendezvényét és ünnepségét nem tudta megtartani és a Tourinform Irodát is bezárta. Az így fel nem használt támogatási összeget, tizennégy millió forintot az elvonással érintett szervezetek, így a Cori-Kör Alapítvány és Yakuzák SE támogatására, a Jászberényi FC városi sportlétesítményének üzemeltetésére és utánpótlás nevelésének, valamint a Jászsági Térségi TV támogatására szavazta meg a Fidesz képviselőcsoportja és a Mi Hazánk Mozgalom képviselője.

A Közösen Jászberényért Egyesület döntéshozói élesen bírálták, hogy ezzel tizennégy millió forintot vonnak el a kultúrától. Döntöttek arról is, hogy a Városüzemeltetési és Tulajdonosi Bizottság tulajdonosi hatásköre kerüljön át a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság hatáskörébe. Visszahívták a JVV. Zrt. felügyelő bizottságát és új tagokat választottak. Ebben a két témában a Fidesz frakció és a Mi Hazánk Mozgalom igennel, míg a KJE nemmel voksolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!