galériával

2021.09.09. 13:58

Fórumon gyűltek össze a megye fiatal gazdálkodói Szolnokon

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Fiatal gazda fórumot csütörtökön. A megyeháza dísztermében a gazdálkodáshoz szükséges új információkhoz juthattak a résztvevők. A helyszín lehetőséget teremtett a párbeszédre és a szakmai kommunikációra is.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Kiss János

Az új támogatási lehetőségekről, pályázati forrásokról, de a mezőgazdaságban alkalmazott digitalizációról is szó esett a csütörtöki Fiatal gazda fórumon.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyományteremtő céllal hívta össze a megyében gazdálkodókat, hogy kialakuljon az eredményességhez szükséges kommunikáció.

Az agráriumra a generációváltás jellemző.

A nagykörűi Lukács Zoltán bár a családi termelésbe kapcsolódott be, csak két éve őstermelő.

– Három hektárnyi cseresznyéskertben gazdálkodunk. Először még gyerekkoromban, a nagyszüleimmel voltam kint a gyümölcsösben. A termelés és értékesítés folyamata bejáratott, időnként mégis döcögősen működik. Azt tapasztaljuk, hogy csak az boldogul, aki akarja és csinálja – fejtette ki a gazdálkodó. Hozzátette: a fórumtól a későbbiekre vonatkozó hasznos információkra számít.

Hasonló céllal érkezett a rendezvényre a mezőtúri Szathmáry Bence is, aki nagymamájával családi vállalkozásban háromszáz hektár fölötti területen gazdálkodik. Általános szántóföldi kultúra terem náluk, őszi árpát, búzát, lucernát, napraforgót és kukoricát vetnek. Lovakat is tartanak, így terem egy-két hektáron zab is.

– Kíváncsiak vagyunk az újdonságokra, illetve, hogy a fiatal gazdálkodóknak milyen lehetőségeik vannak és lesznek a jövőben, de a gépparkot is folyamatosan frissíteni és újítani kell – foglalta össze érkezése célját.

A vendégeket dr. Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte. Beszédében elmondta, a térségben az agrárium a mindennapokat meghatározza, de fel kell készülni az éghajlatváltozásra, valamint a környezetvédelmi tényezők szem előtt tartásával a digitalizációra. Hubai Imre, a közgyűlés elnöke szerint a gazdák összetartása legalább olyan fontos, mint ahogy a családok tagjai számíthatnak egymásra.

– A kohézióban rejlik az erő – hangsúlyozta.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei szervezetének elnöke megerősítette: a gazda mindig döntés előtt áll. A versenyképes gazdálkodásért meg kell küzdeni, a rendszer akkor válik fenntarthatóvá, ha a tagok összetartanak.

– Az eredményességet a támogatási formák is meghatározzák – fűzte hozzá az elnök.

A délelőtt folyamán Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára előadásában a 2022-t követő időszak támogatási lehetőségeiről is beszámolt, felvázolva az előzményeket.

– A vidékfejlesztési program 2014-ig nyúlik vissza, tavaly december 31-ig ezerháromszáz-tizenegy milliárd forint támogatás érkezett a szektorba. A következő két átmeneti évre ezerötszáz-hetven milliárd a terv, így 2023-ban újultan lehet indulni az agráriumban – közölte, majd részletezte a számokat, hangsúlyozva az eszköz- és tudásfejlesztést.

– A jövőben várhatóak fagyvédő gépek beszerzésének, takarmány előállításnak és a vidéki turizmusának támogatására irányuló pályázatok is – fogalmazott.

A fiatal gazdálkodóknak szervezett fórumon az új agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai pályázatokról és a digitalizáció, valamint a precíziós gazdálkodás mezőgazdasági lehetőségeiről is hallhattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!