Felújítás

2020.05.07. 14:00

Jelentős munkálatok zajlanak a kisújszállási iskolában

Ha még ebben a tanévben visszaáll a normál tanítási rend, a kisújszállási Kádas György EGYMI diákjai rá sem fognak ismerni az iskolájukra, ahol éppen jelentős felújítások zajlanak – az udvaron lévő játszótér pedig új elemekkel bővült. A részletekről Tatár Jánosné intézményvezetőt kérdeztük.

Tatár Jánosné a játszótér új elemét, a mászóvárat mutatja

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mit lehet tudni az új játszótérről?

– Az EU-szabványoknak megfelelő játszótér három forrásból valósult meg. Egy része az iskolai alapítványunkba, illetve a rendszeres kupak-, papír- és fémhulladék-gyűjtésből befolyt összegből, ami 800 ezer forintot tett ki. Ezenfelül tavaly nyertünk ebédlőbútorokat az IKEA „Veled közösen” pályázatán, és a cégkártyával rendelkezők pontgyűjtésének köszönhetően további 500 ezer forintot kapott alapítványunk a játszótérre. A Szerencsejáték Zrt. 200 ezer, míg egy monori–dél-koreai érdekeltségű üzem 540 ezer forinttal támogatott bennünket. Ezáltal lett mászóvárunk a fészek- és hagyományos hinták mellett. Vannak még műanyag váraink, játékaink, trambulinjaink, amiket a digitális oktatás idejére zárt helyre tettünk.

Tatár Jánosné a játszótér új elemét, a mászóvárat mutatja
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mik a tapasztalatai a digitális oktatásról?

– Intézményünkbe 3-tól 23 éves korig járnak sajátos nevelési igényű tanulók, több mint kétszázan. Rajtuk kívül még a Karcagi Tankerü­leti Központ tizennyolc intézményében is mi látunk el több mint kétszáz gyermeket. Mind a hatvan kollégistánkat hazavitték, nem volt igény gyermekfelügyeletre. A digitális oktatás tapasztalatai jók. A KRÉTA rendszerben oktatunk, és létrehoztuk kollégáinknak a Facebookon az iskola zárt csoportját, a gyerekeknek pedig egy Messenger-csoportot. Nagyon kreatívak a kollégáim, a tananyag leadása mellett kézműveskednek, játszanak, énekelnek a gyerekekkel, akik aktívan bekapcsolódnak a közös programokba.

– Akiket nem sikerült bekapcsolnunk az online oktatásba, azoknak papír alapon adjuk ki a feladatokat. A középsúlyos értelmi fogyatékos és autista gyerekek nagyon jól motiválhatóak, lelkesek, ragaszkodnak az osztályfőnökükhöz, örülnek, amikor felvesszük velük a kapcsolatot telefonon. Mindig elmondják, hiányzik nekik az iskola, és már szeretnének újra itt lenni velünk. Diákjainknak a lakhelyükön is biztosított az ingyenes, vagy kedvezményes étkeztetés, de kevés szülő kérte, mert többségében otthon vannak, és főznek a családjuknak.

Ottjártunkkor a mesterek a nyílászárókat cserélték, és a homlokzat felújításán dolgoztak. Mivel a nyári karbantartást is előrehozták, így az iskola dolgozói most a tantermeket festik és takarítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!