probléma

2020.09.07. 17:30

Marad a buszmegálló Tiszapüspökiben, de csak a Volán-járatoknak

Hosszú évek óta okoz gondot Tiszapüspökiben hogy az autóbuszmegálló a település központjában, a családi házak közvetlen közelében áll. A területen nem csak helyközi járatok, de munkásokat szállító magánbuszok és tehergépkocsik is rendszeresen parkolnak, ami zavarja az ott élőket. Bár a korábbi tervek szerint a megállót egy távolabbi telekre telepítette volna át a helyhatóság, nincs olyan önkormányzati terület amely erre alkalmas lenne.

Molnár-Révész Erika

Bander József polgármester szerint nincs mód áthelyezni a buszmegállót, a magánjáratokat és a kamionokat viszont kitiltják a területről.

Fotó: Mészáros János

– A központban élőket joggal zavarja az induló és érkező buszok zaja és füstje, továbbá a balesetveszély – mondta el hírportálunknak véleményét Bander József, Tiszapüspöki polgármestere még három évvel ezelőtt. 2017- ben utasították el ugyanis a település arra irányuló pályázatát, hogy a családi házak előtt álló buszfordulót áttelepíthessék egy másik területre. A helyzet azóta sem sokat változott, sőt.

– Azóta a helyközi járatokat működtető busztársaságot központosították, székhelye Budapestre került. A korábban a területi irodával előrehaladott tárgyalásaink ezért félbeszakadtak. Hiába keresem a fővárosi központot, a tavaly ősszel küldött leveleimet válaszra sem méltatják. Úgy gondolom hogy mivel itt három buszuk parkol évtizedek óta – amelyek persze a közösségi közlekedést szolgálják – némi segítséget kértem volna tőlük hogy valamivel hozzá tudnak-e járulni a probléma rendezéséhez – tárta fel a jelenlegi helyzetet a napokban Bander József. Hozzátette, nem a busztársaság járműveivel van a legnagyobb probléma, inkább a munkásokat szállító magánjáratokkal és a kamionokkal.

– Amikor hajnalban elindítják ezeket a gépjárműveket, vagy télen amikor még járatják is a buszokat még mindig zavarják a környéken élőket. Mivel olyan főútról leágazó önkormányzati területet amely alkalmas lenne telephelynek nem találunk, ezért azt a gondolatot hogy máshová tegyük, elvetettük. A meglévőt alakítanánk át olyanra, hogy alkalmas legyen a helyközi járatok állomásoztatására. Azonban ide már nem engednénk be a magánbuszokat és a kamionokat– mondta a tervekről.

Bander József polgármester szerint nincs mód áthelyezni a buszmegállót, a magánjáratokat és a kamionokat viszont kitiltják a területről.
Fotó: Mészáros János

–Az ugyanis hogy elvigyük innen a buszmegállókat kivitelezhetetlen. Ha a helyközi járatokat Szolnokon vagy Törökszentmiklóson állomásoztatnánk megnövekedhetne a menetjegy ára, ez pedig a lakosoknak lenne kedvezőtlen. Arra jutottunk hogy a helyközi járatok maradjanak, és inkább arra törekszünk most a képviselő-testülettel hogy más ne parkolhasson itt, zavarva az itt lakók nyugalmát és közlekedését. Jelenleg azonban nem találunk olyan pályázatot melyből rendbe tudnánk tenni a területet. Ezt akár önerőből is megtennénk vagy idén vagy jövő évben. De ehhez jó lenne ha fel tudnánk venni a kapcsolatot a busztársasággal – hangsúlyozta Bander József.

Lakóházak voltak veszélyben

2017 májusában nagy riadalmat keltett a településen amikor hajnalban indulás előtt kigyulladt a Törökszentmiklósra tartó négy óra ötven perces járat. A busz Tiszapüspöki központjában, csak néhány lépésnyire állt a családi házaktól. Szemtanúk elmondása szerint a lángok akkorák voltak hogy megolvasztották a busz felett futó elektromos vezetékeket, emiatt egy közelben álló másik jármű is majdnem kigyulladt. A sofőr próbált oltani, de a lángokat végül csak a tűzoltók tudták megfékezni. A busz teljesen kiégett. A tűz miatt öt családnál ment el az áram, de szerencsére senki sem sérült meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!