Gerelyhajítás

2023.08.23. 12:24

Elmaradt a nagy dobás: Szilágyi Réka kiesett a selejtezőben

Nem tudta megközelíteni egyéni legjobbját, így nem jutott döntőbe a világbajnokságon szolnoki gerelyhajító.

Rózsa Róbert

Szilágyi Réka a budapesti atlétikai világbajnokság női gerelyhajító versenyének selejtezőjében, a Nemzeti Atlétikai Központban, 2023. augusztus 23-án

Fotó: AFP

Nem győzték hűteni magukat a női gerelyhajítás résztvevői a budapesti atlétikai világbajnokság szerdai selejtezőjében. Törölközők, vizes palackok hevertek szerteszét a rekortánon, jól mutatva, hogy nem kis kihívás versenyezni az augusztus végi kánikulában. Főleg, hogy a döntőbe jutáshoz szükséges szintet az igencsak erős, 61,50 méterben állapították meg.

De volt azért atléta, aki megoldotta. A lett Lina Muze-Sirma, a japán Haruka Kitaguchi, az osztrák Victoria Hudson, a kolumbiai Maria Lucelly Murillo és az ausztrál Kathryn Mitchell is megdobta a szintet az A jelű csoportban.

Bár nagyon eltökéltnek látszott, nem sikerült mindez Szilágyi Rékának. A DSC-SI szolnoki kötődésű gerelyhajítója nem tudta megközelíteni egyéni csúcsát (62,45), amellyel meglett volna a finálé. Réka egy 56,21 méteres dobással kezdett. Érdemes hozzátenni, hogy első kísérletét a 800 méteres előfutamok miatt kétszer kellett megkezdenie. A második hajításánál 54,14 méternél fúródott gerelye a Nemzeti Atlétikai Központ gyepébe, így már csak egy sorozata maradt kivívni a továbbjutást.

A magyar közönség egy emberként buzdította a magyar versenyzőt, ám a szer nem sokkal 50 méter felett csapódott be, és nem is volt érvényes.

Szilágyi így összességében 12. helyen végzett csoportjában. Mivel éppen ennyien kvalifikálhattak a pénteki döntőbe, az elvi lehetősége ekkor még fennállt a továbbjutásnak, mivel a B-csoport Rékáék versenyzésének lezárulta után kezdett.

Hiú ábrándot persze senki nem kergetett, hiszen csodaszámba ment volna, ha az akkor hátralévő 17 versenyzőből mindenki 56,21 méter alatt marad. Nem is maradtak, Szilágyi Réka pedig kiesett a világbajnokságról.

– A körülmények adottak voltak egy nagy dobáshoz, és nagyon jó volt itthon versenyezni, de elragadott a hév, és egy kicsit nagyobbat akartam dobni, mert jó formában éreztem magamat. Ez sajnos átment kapkodásba és ennek ez lett az eredménye – fejtette ki a helyszínen az közmédiának Szilágyi Réka. Hozzátette az utolsó rohamnál megtört a ritmusa, ezért nem sikerült túl jól a harmadik kísérlete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!