Bulvár

2009.04.10. 13:52

Botrányos: milliókat sikkasztott két év alatt a polgármesteri hivatal pénztárosa

Nagyon egyszerűen működött a dolog, legalábbis ahogyan azt a jászladányi önkormányzat belső ellenőrzése kiderítette. A pénztáros 2007 februárja óta rendszeresen egy kicsivel több pénzt vett le az önkormányzat számlájáról, mint amire egy-egy projekthez vagy más, a településen elvégzendő feladathoz szükség lett volna. Majd’ két évig tudta eltüntetni a könyvekből a kasszából hiányzó kisebb-nagyobb összegeket. Az ellopott pénz ez idő alatt közel hárommillió forintra duzzadt.

Banka Csaba

Már azokban sem lehet megbízni, akiket évtizedek óta ismerünk? Tényleg ilyen egyszerű a településtől lopni? Miért nem vette ezt észre az önkormányzat? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorjáznak Jászladányon az utóbbi hetekben a polgármesteri hivatalban feltárt sikkasztási ügy kapcsán. Beszélik a településen, hogy az érintett pénztáros új autóra gyűjtött, igaz, ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg. Mindenesetre mire a 2008-as év végi pénzügyi zárásnál kibukott a hiány, már 2 millió 892 ezer forintra emelkedett a meglovasított összeg.

A képviselő-testület közleménye szerint, mihelyt fény derült a sorozatos sikkasztásra, a jegyző azonnal felmentette a pénztárost a munkavégzés alól és fegyelmi eljárást indított ellene. Az önkormányzat képviselő-testülete pedig informális, illetve hivatalos ülésen is tárgyalta a kialakult helyzetet. Megbízták Dankó István polgármestert a büntetőfeljelentés megtételével, illetve soron kívüli belső ellenőrzést rendeltek el.

A sikkasztási üggyel kapcsolatban a Jászladányi Rendőrőrshöz érkezett a feljelentés, viszont az érdemi vizsgálat megkezdése előtt — tudtuk meg Budai Orsolya hadnagytól, a Jászberényi Rendőrkapitányság sajtóreferensétől —, a ladányi rendőrség elfogultságot jelentett az üggyel kapcsolatban. Veres Éva, a Szolnoki Rendőrkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy a szolnoki kapitányság gazdasági osztálya vette át a ladányi ügyet, de fejleményekről nem tud még beszámolni, hisz csak a napokban érkezett meg hozzájuk az eset dokumentációja.

— Az időközben lefolytatott fegyelmi eljárás után elbocsátottuk hivatalából a munkavégzés alól korábban felfüggesztett pénztárost, a pénztárellenőrt pedig megrovásban részesítettük — mutatott rá Dankó István polgármester. — Időközben már 1,7 millió forintot visszafizetett a település kasszájába a volt pénztáros, és vállalta, hogy a még fennmaradó valamivel több mint egymillió forintot is vissza fogja fizetni.
— Hogyan történhetett meg, hogy több mint másfél évig nem vették észre a hiányokat?

— A lefolytatott belső ellenőrzés és független igazságügyi könyvszakértői vizsgálat rámutatott a pénzügyi rendszerben rejlő hiányosságokra. Lényegében megtörténhetett az, hogy ugyanaz a személy végezte a rendszeres ellenőrzéseket, aki a pénzt is felvette, így sikerült is egy ideig eltüntetnie a hiányokat. A bűncselekményt kizárólag a pénztáros követte el, viszont feletteseit is terheli felelősség, abban a tekintetben, hogy ezt nem tárták fel időben.

— Ilyenformán az önkormányzat politikai felelőssége is felmerült?
— A független igazságügyi könyvszakértői vizsgálat megállapította, hogy a rendszernek nem az volt a hiányossága, hogy az ellenőrzési mechanizmusokat, a felelősségeket, a feladatokat és a hatásköröket nem építette be a testület a pénzügyi folyamatokba — tehát a megfelelő keret létezett és létezik most is —, hanem az, hogy ezek működtetése nem volt megfelelő. Ahogy mondtam is, a pénztárost fegyelmivel bocsátottuk el, a pénztárellenőrt megrovásban részesítettük, a pénzügyi csoportvezető, illetve a jegyző pedig közös megegyezéssel távozott a hivatalból.

Lezártnak tekintik az ügyet

Helyi szinten lezártnak tekintik az ügyet, ugyanakkor közleményben hívták fel az önkormányzati dolgozók figyelmét a tanulságok levonására. Rámutatott a képviselő-testület, hogy egy ilyen eset alááshatja az emberek bizalmát, anélkül viszont aligha dolgozhat az ember a közhivatalokban. Próbáltuk megszólaltatni az ügy többi érintettjét is, viszont vagy nem sikerült utolérnünk őket, vagy pedig nem kívánták kommentálni a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!