Bulvár

2017.02.15. 07:00

Rotarys diákok Szolnokon: izgalmas az ország, szeretik a várost

Rotarys diákok érkeztek Szolnokra egyhetes nyelvi táborba. A nyelvtanulás mellett a megyeszékhely nevezetességeivel ismerkednek, kedden a Reptárban jártak.

Massay-Kiss Andrea


A fiatalok a Rotary Club cserediákprogramjában vesznek részt, egy év magyarországi tartózkodásra érkeztek és magyarnyelv-tudásukat fejlesztik városunkban. A többségük már öt–hat hónapja Magyarországon él, befogadócsaládoknál, különböző városokban. Brazíliából, Mexikóból, az USA-ból, Finnországból, Kanadából és Argentínából utaztak ide.

– Háromhavonta szerveznek nekik találkozókat, jelenleg itt, Szolnokon jöttek össze nyelvtanulásra – mondta Dinca Vilmos magyarnyelv-tanár és animátor.
– A délelőtt nyelvtanulással telik, ez napi négy óra, délután pedig szabadidős programok vannak – folytatta.

Programokban gazdag hét következik

Négy magyarnyelv-tanár segíti a nyelvi fejlesztésüket, akik felügyelőként és animátorként is dolgoznak mellettük.
– Programokban gazdag hétnek nézünk elébe – mondta Gajdács Anna, a másik nyelvtanár.
– Ezek közül az egyik legérdekesebb a városi nyelvi vetélkedő, itt Szolnok nevezetes részeire kell elmenniük, magyarul fognak beszélni az adott helyről, esetleg embereket kell megszólítaniuk egy szelfiért.

Vannak, akiknek már nagyon jól megy a nyelv. A tizennyolc éves, brazil Vitor például nagyon könnyen megtanult, három hónap után már beszélt, bár kivételes nyelvérzéke mellett ebben magyar barátnője is segíti. Tavaly augusztusban érkezett, Kecskeméten él, és éppen a magyar nyelv különlegessége vonzotta országunkba. Jól érzi itt magát, szereti az iskoláját és a családját is, ahol él.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Egy héten át ismerkednek a megyeszékhellyel a külföldi diákok Fotó: Mészáros János
[/caption]

Justin 17 éves, és Alaszkából jött. Budapesten él, ő egyáltalán nem rendelkezett információkkal hazánkról:
– Nagyon szép az ország és érdekes a kultúra – mondta tört magyarsággal. Elárulta, hogy minden héten valamilyen kulturális programon vesz részt, amióta ide érkezett, öt és fél hónapja. Sokat jár múzeumokba.

Csoportokban dolgoznak

Mivel ilyen különböző szinteken beszélik a magyart, a harmincnégy fős csoportot a nyelvtanárok csoportokra osztották, és figyelik az egyéni eltéréseket, a nyelvtanulásnál erre összpontosítanak.

A szőke Mia, 17 éves, és szintén az Egyesült Államokból érkezett, New York államból. Még nem biztos a magyarja, így egy kissé félénk, de elárulja, hogy tavaly augusztusban érkezett. Pécsett van a befogadócsaládja, és teljesen elvarázsolta a dunántúli város. A kedvence a túrós tészta. Magyarországról akkor hallott a legtöbbet, amikor egy szintén rotarys diákcsereprogram jóvoltából egy győri fiú lakott náluk. Ekkor határozta el, hogy szeretne ellátogatni Magyarországra.

A csoport egyetlen szolnoki tagja a tizenhét éves Elisa. Az ő hazája Finnország, és szerinte a magyar nyelv csak a végződéseiben hasonlít a finnre. A Tiszaparti padjait koptatja, fél éve él itt, és szereti Szolnokot.

Dinca Vilmos felügyelő tanár kiemelte, a csereprogramokkal kapcsolatban, hogy mi, felnőttek sokat tanulhatunk ezektől a gyerekektől:
– Nagyon nyitottak, érdeklődők és intelligens társasági emberek fiatal koruk ellenére – mondta.

Hogyan működik a program?

A Rotary Clubok által szervezett cserediákprogramoknak elsősorban az a célja, hogy az egymás országaiba látogató fiatalok megismerjék a másik nyelvét, kulturáját. A programban résztvevők tizenöt–tizennyolc évesek. A követelmények között a jó tanulmányi eredmények, az iskolai közösségi aktivitás, angolnyelv-tudás, biztos családi háttér szerepelnek. A diákok a választott országban családoknál laknak, ahol családtagként és nem vendégként kell kezelni őket.

– A befogadócsaládjukban ugyanúgy anyának és apának szólítják a szülőket, mint a sajátjaikat – mondta Dinca Vilmos.

Szolnokon az egyhetes program ideje alatt a campuson laknak. Városunk mellett Szegeden szoktak még ilyen programok lenni, de az itteni kellemes szálláslehetőség miatt választották Szolnokot.

– A befogadócsaládjukban ugyanúgy anyának és apának szólítják a szülőket, mint a sajátjaikat – mondta Dinca Vilmos.

Szolnokon az egyhetes program ideje alatt a campuson laknak. Városunk mellett Szegeden szoktak még ilyen programok lenni, de az itteni kellemes szálláslehetőség miatt választották Szolnokot. Egy héten át ismerkednek a megyeszékhellyel a külföldi diákok Fotó: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!