Járvány

2020.03.06. 07:03

Így tisztogassuk a mobilt, hogy védekezzünk a vírus ellen

Nem elég kezet mosni, hiszen örökösen matatunk a telefonon, gyakran az arcunkhoz is érintjük.

Az Egészségügyi Világszervezet és a hazai szervezetek rengeteg részletes tanácsot adtak ki azzal kapcsolatban, hogy miként mossunk kezet, hogy védjük magunkat a fertőzéstől.

De ha csupán kezet mosunk, majd felkapjuk a mobilt, akkor ismét kitesszük magunkat a fertőzésveszélynek. Az NBC News szedte össze a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket.

Ezeket lehet tennünk:

 • Ne hagyjuk el előtte sem a gondos kézmosást. Mielőtt megtisztítanánk, kapcsoljuk ki a telefont.
 • Az Apple azt javasolja, hogy használjunk szemüvegtörlő kendőt. Akinek iPhone 7-es, vagy újabb készüléke van, alkalmazhat a tisztításhoz kis mennyiségben szappanos vizet – óvatosan, nehogy a víz a telefon nyílásaiba kerüljön. Töröljük át a készülék hátlapját is.
 • Az előbbi tanács nem csak Apple, hanem bármilyen más, az utóbbi években gyártott, cseppálló (!) telefonra alkalmazható.
 • Sem az Apple, sem a Samsung nem javasolja az NBC szerint fertőtlenítő- és tisztítószerek használatát, mert ezek károsíthatják az ujjlenyomat-olvasókat. Persze aki a leolvasónál jobban aggódik a vírusveszély miatt, megkockáztathatja az alkoholos kendők bevetését, csak a készülék nyitott részeibe ne kerüljön folyadék.
 • Szorongóknak érdemes olcsó képernyővédő fóliát vásárolni, amit aztán kedvükre dörgölhetnek a tisztítószerekkel.
 • Most érdemes megfontolni a fejhallgató használatát, amivel elkerülhető, hogy az archoz emeljük a készüléket. Más kérdés, hogy a fejhallgatón is megtapadhatnak a vírusok, azt szintén indokolt lehet tisztítani. A pucoláshoz izopropilos alkoholt és ne háztartási tisztítószereket alkalmazzunk: utóbbiak nem kerülhetnek a fülbe.
 • Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

  Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected] A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

  A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

  A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

  Borítókép: illusztráció

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!