Radikális lépés jön

2021.10.01. 11:43

A YouTube kihajít minden oltóanyagról szóló dezinformációt

El fogják távolítani a felületéről azokat a videókat, amelyek félretájékoztatást tartalmaznak bármely oltóanyagra vonatkozóan.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Google tulajdonában lévő videómegosztó platform közölte, hogy a Covid-19 betegség elleni oltóanyagokkal kapcsolatos félretájékoztatásra vonatkozó, tavaly bevezetett tiltások eredményeképpen eddig 130 ezer videót távolítottak el, de hatékonyabb fellépésre van szükség az interneten más oltóanyagokról megjelenő, szélesebb körű hamis állítások visszaszorítására.

Az új szabályok értelmében

eltávolítanak majd minden olyan tartalmat, amely hamisan állítja, hogy bármelyik korábban jóváhagyott oltóanyag veszélyes és krónikus egészségügyi problémákat okoz, vagy téves információkat tartalmaz a vakcinák összetevőiről.

A közösségi médiát és az internetes platformokat világszerte több ízben felszólították, hogy fékezzék meg az online dezinformációk terjedését, s bár több millió posztot blokkoltak vagy távolítottak el és számos új szabályt vezettek be, valamint a hivatalos egészségügyi információkra mutató linkeket helyeztek el a legtöbb platformon, a bírálók szerint mindez nem tudta lelassítani a káros tartalmaknak a koronavírus-járvány kezdete óta tapasztalt terjedését – írja a dpa német hírügynökség.

A szabályfrissítést egy blogbejegyzésben ismertető YouTube közölte: legutóbbi intézkedéseivel arra reagált, hogy észlelte az új koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos dezinformációk más hamis állításokba való átcsapását.

„Folyamatosan láttuk, hogy a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos hamis állítások átterjednek általában az oltóanyagokkal kapcsolatos téves információkra, és ezen a ponton minden eddiginél fontosabb, hogy kiterjesszük ezt a munkát...” – írja a YouTube.

A cég hozzátette, hogy lesznek „fontos kivételek” az új irányelvek alól,

beleértve „az oltási irányelvekről, az új vakcinakísérletekről és a történelmi vakcinák sikereiről vagy kudarcairól”, valamint az oltóanyagokkal kapcsolatos személyes vallomásokról készült anyagok, amelyek a vállalat szerint fontos részei a tudományos folyamatokról szóló nyilvános vitáknak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!