Digitália

2023.06.27. 06:00

Így kell használni a mobilt kánikulában

Miért melegszik annyira az okostelefon, és hogyan lehet ezt megelőzni?

MW

Ez a megoldás például nem jó a mobilnak

Forrás: Shutterstock

A mostani nagy hőség nem csak az emberek szervezetét, hanem az elektronikákat is alaposan próbára teszi. Ráadásul velünk ellentétben a mobilok nem tudnak izzadni.

Miért küszködik az elektronikánk a hőségben, és mit tehetünk ellene?

Ahogy a hőmérséklet emelkedik, a processzor úgy lassul

Miként mi is küszködünk magas hőmérsékleten, hogy ugyanúgy teljesítsünk, a processzornak is megnehezül a dolga.

– Sajnos azok az alkatrészek, amelyek működtetik a mobilt, maguk is hőt termelnek puszta használatukkal” – magyarázza Dr. Roz Wyatt-Millington, a Leeds Beckett Egyetem tanára.

„Ennek megfelelően, mikor az eszköz felforrósodik, a processzor megpróbálja megakadályozni, hogy túlmelegedjen, és ennek eredményeként mindennek lelassítja a működését.”

Az akkumulátor sem szereti

Dr. Roz szerint az elektronikákat általában 35°C-ig való működésre tervezték.

„Az akkumulátorok energiát tárolnak, és úgy tervezték, hogy bizonyos hőmérsékleteken működjenek. Minél melegebbek, annál nehezebben a dolguk, és egyre több energiát használnak fel” – mondja.

Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor élettartama is gyorsabban fogy.

Ha növeljük a képernyő fényerejét, amikor kint van a napsütés, az még tovább rontja a helyzetet, mivel plusz energiát használ, és így még több terhet kell elviselnie.

Képernyő beégés

Ha kisebb hibákat veszünk észre a képernyőn, meglehet, azokat is hőhatás okozta. „Ha egy régebbi telefonról van szó, a pixelhibát a hő felnagyítja” – mondja Dr. Roz.

Jó tudni, hogy a képernyővédők védelem helyett gyakran még több hőt tudnak belül tartani, ami szintén káros lehet.

Mit tehetünk a túlmelegedés ellen?

1. Ne töltsük hőségben

Ha nagyon meleg van, akkor az akkumulátor töltéséből adódó plusz hő még tovább hevíti a mobilt és egyre forróbb lesz. Halasszuk későbbre a töltést.

2. Helyezzük el okosan

Érdemes a közvetlen napfénytől védett helyen tartani. Ne hagyjuk az autóban, tartsuk minél többet árnyékban. Ha lehet, tegyük ventilátor elé.

3. Ki a csomagolásból

Vegyük ki a tokból, és kapcsoljunk ki szoftveresen minden olyan funkciót, amire éppen nincs szükség.

Ha például nem használjuk a GPS-t, kapcsoljuk ki. Minél kevesebb funkciót használunk, annál kevesebb kevesebb hőt termel.

4. Ne tegyük a hűtőbe!

Rossz ötlet jég közé tenni: a gyors hőmérséklet-változások nagyon károsak lehetnek a mobilok számára. Dr. Roz szerint ennél még az is jobb, ha túlmelegedve a készülék kikapcsol, mert azzal csak a súlyosabb károsodástól óvja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!