Digitália

2023.10.20. 06:00

New York polgármestere olyan nyelveken szól, amelyeket sohasem beszélt

A metropolisz jogszabályai előírják, hogy a nyilvános dokumentumokat és közleményeket számos nyelven elérhetővé kell tenni, de a polgármester számítógépes színlelése sokak szerint súlyosan megtéveszti a választókat.

MW

Eric Adams

Forrás: AFP

Fotó: Sebastian Barros

Bár New York a világ egyik legváltozatosabb etnikai összetételű városa, a legtöbb eddigi polgármester nem beszélt folyékonyan az angolon kívül más nyelveket. Eric Adams polgármester (borítóképünkön) azonban sajátos módszerrel átlépte a nyelvi korlátokat:

a mesterséges intelligencia által támogatott mélyhamisítási technológiával több tucat olyan nyelven szimulálja hangját a New York-iaknak szóló robothívásokban, amelyet valójában nem is beszél.

Ilyen például, amikor spanyolul „szól”.

A Surveillance Technology Oversight Project (STOP), New York-i székhelyű adatvédelmi és állampolgári jogok csoport elítélte az akciót, mondván, hogy

mélyhamisítvány, s különösen etikátlan, hogy az adófizetők pénzén történik.

Mélyen orwelli megoldásnak nevezték, hogy a New York-iakat meggyőzi arról, amit valójában nem tud. „Igen, szükségünk van bejelentésekre a városban élők összes anyanyelvén, de ez csak egy hátborzongató, hiúsági projekt” – fogalmaznak.

Adams „technikusnak” és egykori számítógép-programozónak nevezte magát, amikor bevallotta, hogy a vitatott technológiát használta a város robothívási rendszerében. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy minden New York-ival beszéljen.

A polgármester szóvivője elmondta, több mint négymillió New York-i lakost értek el robothívásokon keresztül, több ezer hívást küldtek spanyolul, több mint 250-et jiddisül, több mint 160-at mandarinul, 89-et kantoni és 23-at haiti kreol nyelven.

Adatvédelmi szakértők szerint a felvételek etikai problémákat vetnek fel, mert elhitetik az emberekkel, hogy a polgármester ennyire sok nyelven beszél.

Annika Marlen Hinze, a Fordham Egyetem politológus docense szerint a hívások „furcsán megtévesztőek”.

„Csodálatos dolog a lehető legtöbb nyelven szólni – mondta a The Citynek. – De az teljesen más kérdés, ha úgy teszünk vagy azt sugalljuk, hogy ő maga beszél ezeken a nyelveken.”

Adams eddig is elég sok port kavart az általa bevezetett új technológiákkal a rendőrség és a tűzoltóság által használt robotkutyáktól kezdve egészen a metróban járőröző „robocop”-ig.

Hétfői bejelentése a mesterséges intelligencia városi elfogadása és szabályozása köré összpontosult, s csaknem 40 „akciót” foglal magában, amelyek feladata a város védelme és a mesterséges intelligencia integrálása.

Célja „egy olyan keretrendszer létrehozása a mesterséges intelligencia irányítása számára, amely elismeri a mesterséges intelligencia kockázatait, beleértve az elfogultságot és az eltérő hatásokat”, valamint „egy külső tanácsadó hálózat létrehozása, amely az AI által kínált lehetőségekről és kihívásokról konzultál az érdekelt felekkel az ágazatokban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!