Egészség

2007.02.26. 09:21

Bebiztosított utazások?

A síelés bizony nem a legbiztonságosabb sport. Jó esélyünk van rá, hogy kisebb-nagyobb sérülésekkel fogjuk megúszni az első leckéket.

SZOLJON

Európai kártya vagy utasbiztosítás?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával egy másik (legtöbb esetben uniós) tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló szolgáltatóhoz kell fordulni. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre, kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet.

Ugyanakkor a külön megkötött utasbiztosítások gyakorlatilag minden esetben tartalmazzák az élet-, baleset- és teljes körű betegbiztosítási szolgáltatást Balesetünk kapcsán több olyan szolgáltatást is kínálnak a biztósítók, melyek inkább asszisztenciának, segítségnyújtásnak mondhatók. Ilyenek például a hozzátartózó értesítése, kiutazásásának megszervezése, gyermek hazajuttatása, vagy éppen az idő előtti hazautazással járó költségek megtérítése. Továbbá ide tartozik a beteg (esetleg holttest) hazaszállítása miatt felmerült költségek kifizetése is. A biztosító kártérítést fizet baleseti rokkantság és csonttörés esetén is.

Épp ezért talán érthető, hogy több felnőtt is aggódva kérdezte tőlem az utóbbi hetekben: sítúrára megy a csemetéje, elég vajon, ha az európai betegbiztosítási kártyát kiváltja, vagy külön biztosítást is kössön még számára? Nem könnyű a válasz, hiszen szerencsés esetben egyikre sincs szükség. Ugyanakkor, ha mégis valamilyen ellátásra szorulunk külföldön, legjobb, ha mindkettővel rendelkezünk.
A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy más országokban inkább csak utólag fontos, hogy legyen biztosításunk, míg a magyar rendelőkben ez elsődleges kérdés.
— Az elmúlt években számos országban voltam orvosnál — meséli Viktor, aki hajósként szinte minden földrészt bejárt már. — Szerencsére jobbára civilizált országokban kényszerültem erre, talán ennek is köszönhető, hogy csak jó tapasztalataim vannak. Persze a biztosításom is rendben van, ám ez valahogy sosem volt központi kérdés. Fogfájástól a kéztörésig különböző bajaim voltak, s előbb mindig elláttak, csak utána került sor a papírmunkára.
Itthon mintha más lenne a helyzet, ha külföldit kell gyógykezelni. Természetesen a legtöbb esetben nálunk is a megfelelő ellátás a cél, mégis, jócskán akad szomorú példa.
— Tavaly nyáron egy angol barátnőm járt nálam vendégségben — emlékszik vissza Melinda. — Bettyvel bebarangoltuk az egész országot és jó néhány napot eltöltöttünk a Balatonnál is. Kánikula volt, egész nap süttettük magunkat, valószínűleg ettől kapott napszúrást. Egyszercsak összeesett, elájult, s nem tudtuk, mi baja lehet. Mentőt hívtunk, de amikor a kiérkező orvos megtudta, hogy nem magyar, azt magyarázta, hogy mivel nincs szó életveszélyről, neki még baja is lehet belőle, ha ellátja és közben nincs biztosítása. Végül „megalkudtunk”. Az én TAJ-számomat diktáltam be Betty kezeléséhez, így már minden rendben volt papíron.
Akkor sincs könnyű helyzetben nálunk a gyógykezelésre váró külföldi, ha jól ismert emberről van szó. Így járt az egyik amerikai származású szolnoki kosaraskedvenc is. Egy vírusferőzés úgy legyengítette, hogy jártányi ereje sem maradt, s az éjszaka közepén kellett elvinni őt az ügyeletre. A mendemondák szerint a szükséges infúziós kezelést azonban megelőzte egy hosszadalmas procedúra, melynek lényege annyi volt, hogy vajon ki és miként fogja kifizetni az ellátást.
S hogy miként működik mindez valóban európai módon, mondjuk Olaszországban?
— Sítúrán jártunk egy nagyobb baráti társasággal nemrégiben — meséli egy szolnoki üzletember. — Az egyik társunk hirtelen szívrohamot kapott, életmentő beavatkozásra volt szüksége. Perceken belül megérkezett érte a mentőhelikopter, elszállították egy közeli klinikára, ahol elvégezték a szívkatéterezést és stabilizálták az állapotát. Csak a harmadik napon keresték fel a betegágyánál azzal, hogy ha nem terhelik túlzottan, ugyan töltsék már ki a papírokat is...

Ugyanakkor a külön megkötött utasbiztosítások gyakorlatilag minden esetben tartalmazzák az élet-, baleset- és teljes körű betegbiztosítási szolgáltatást Balesetünk kapcsán több olyan szolgáltatást is kínálnak a biztósítók, melyek inkább asszisztenciának, segítségnyújtásnak mondhatók. Ilyenek például a hozzátartózó értesítése, kiutazásásának megszervezése, gyermek hazajuttatása, vagy éppen az idő előtti hazautazással járó költségek megtérítése. Továbbá ide tartozik a beteg (esetleg holttest) hazaszállítása miatt felmerült költségek kifizetése is. A biztosító kártérítést fizet baleseti rokkantság és csonttörés esetén is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!