Egészség

2007.02.12. 14:46

Minden, amit tudni kell a vizitdíjról

Február 15-től itt a vizitdíj és a kórházi napidíj. Mindenképpen fizetni kell, kérdés, mikor és mennyit.

SZOLJON

A háziorvosnál és a szakrendelőkben — ideértve a fogászatot is — vizitdíjat, míg a fekvőbeteg-ellátásban napidíjat kell fizetni. Ez alapesetben egységesen háromszáz forint. Évi húsz alkalom felett az ellátás már ingyenes, de külön értendő a háziorvosi, a szakorvosi (beleértve a keretében igénybevett rehabilitációs ellátások) és a kórházi kezelésre. A vizitdíjat a törvény szerint előre kell megfizetni. A huszadik alkalom után is változatlanul fizetni kell, de ezt vissza lehet igényelni az önkormányzattól. Az emelt összegű vizitdíjat azonban nem lehet visszaigényelni. Más a helyzet a kórházi napidíjjal. Azt utólag, a kórházból történő távozáskor kell megfizetni. Ha a beteg az adott évben már húsz napot töltött bármelyik kórházban, ám ismét be kell feküdnie, akkor a húsz napról szóló számlákat be kell mutatnia, így pedig a további kórházi ápolásért nem kell fizetnie.

Kik kaphatnak támogatást?
A leginkább rászorulók juttatását havi 300 forinttal, azaz egy vizit díjának megfelelő összeggel növeli az állam. A kevésbé rászorulók juttatása havi 200 forinttal nő. Ez azt jelenti például, hogy a kismamák, a nyugdíjminimumot kapó nyugdíjasok, a rendszeres szociális segélyben részesülők havi 300 forinttal nagyobb juttatást kapnak. Azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjminimum és annak kétszerese közötti nyugdíjat kapnak vagy a munkanélküli ellátásban részesülők havi 200 forinttal nagyobb juttatásban részesülnek.
Ezáltal több mint 2 millióan kapnak teljes mentességet és közel 2 millióan támogatást, azaz összesen 4 millió ember kap alanyi jogon mentességet vagy támogatást. Emellett saját hatáskörben az önkormányzatok is adhatnak támogatást azoknak, akik mégis kimaradtak a rászorulók köréből.

Milyen módon lehet vizitdíjat fizetni?
Készpénzzel, nyugta ellenében. Az intézmények dönthetnek úgy is, hogy vizitdíj-automatát működtetnek, és ahol erre van lehetőség, lehet fizetni vizitdíj-bérlettel vagy bankkártyával is.

A rászorulók az emelt összegű vizitdíj alól is mentesülnek?
Nem. Így például ha tartós betegnek számító cukorbeteg beutaló nélkül megy beutaló köteles járóbeteg szakellátásba, akkor kötelezett az emelt összegű vizitdíjra. Ugyanígy a mentességben részesülő biztosítottak (pl. 18 év alattiak, tartós orvosi kezelési körbe tartozók) vizitdíj-mentessége sem vonatkozik az emelt összegű vizitdíjra is (pl. nem sürgős ügyeleti ellátás, beutalótól eltérő szakrendelő felkeresése esetén). Az orvosi ügyeleten azoktól a gyermekektől (hozzátartozóiktól), akik a sürgősségi ügyeletet indokolatlanul vették igénybe, szintén ezer forintos vizitdíjat szednek.
Fontos, hogy a tartós orvosi kezelés miatti mentesség csak a vizitdíjra vonatkozik, a kórházi napidíjra nem. Utóbbit a fekvőbeteg-gyógyintézetben kezelt tartós orvosi kezelések esetén meg kell fizetni.

Ha egyidejűleg mentes és nem mentes ellátást is igénybe vesz a biztosított akkor kell-e vizitdíjat fizetni? (pl. cukorbeteg háziorvosnál nem csak a cukorbetegségével összefüggő ellátást kap)
A vizitdíjmentességről minden esetben aszerint kell dönteni, hogy mi az orvoshoz fordulás alapvető, elsődleges indoka: ha cukorbeteg az influenzájának kezelése miatt keresi fel a háziorvosát és egyúttal az orvos megméri a beteg vércukorszintjét is, kell vizitdíjat fizetni. Ha viszont azért kereste fel háziorvosát a beteg, hogy inzulint írasson fel és az ehhez szükséges vizsgálatokat elvégezze az orvos, akkor sem kell fizetni vizitdíjat, ha egyúttal a magas vérnyomásra szedendő gyógyszert is felírja az orvos.

Mi számít egy alkalomnak vizitdíj szempontjából?
 A vizitdíjat alkalmanként kell fizetni. Így fizetés szempontjából külön alkalomnak számít a kontroll-vizsgálat is. Az adminisztratív tevékenység azonban (például táppénzes papír kiállítása kórházi ellátás igénybevételét követően) vizitdíj mentes. Ugyanígy nem kell fizetni injekciókúráért, ha nem orvos végzi. Ha egy háziorvos az otthon fekvő betegeit folyamatos házi látogatás keretében kezeli, vagy ha a háziorvos dönt úgy hogy kimegy a beteghez, akkor is elegendő a 300 forintos vizitdíj. Nem kell vizitdíjat fizetni azokért az ellátásokért sem, amelyek költsége nem az Egészségügyi Alapot terheli. Így nem kell vizitdíjat fizetni a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa által végzett alapellátásért, ha az nem a biztosított üzemi balesetével, foglalkozási megbetegedésével függ össze.

Mikor kell részleges térítési díjat fizetni?
Bizonyos esetekben nem vizitdíjat, hanem részleges térítési díjat kell fizetni, ami 30 százalék, legfeljebb százezer forint lehet. Ez történik, ha szülésnél, műtétnél nem a munkarend alapján beosztott orvost vesszük igénybe. A részleges térítési díj megfizettetése nem helyettesíti a kórházi napidíjat az érintett személyeknél (beutaló nélküli igénybevétel, illetve nem a beutalás helye szerinti fekvőbeteg gyógyintézetben történő igénybevétel). A díj fizetésének módját egyébként az egészségügyi szolgáltató határozza meg.

Korábban kórházba került beteg február 15. után a fennmaradó részidőszakra fizet-e kórházi napidíjat?
A vizitdíj és a napidíj bevezetésére 2007. február 15-én kerül sor, a fizetési kötelezettség is február 15-én keletkezik, ezért a megkezdett ellátásokért a fennmaradó időszakra a napidíjat ki kell fizetni. Fekvőbeteg ellátás esetén egyébként a napidíj fizetése szempontjából minden megkezdett naptári nap egy napnak minősül, tehát a kezdőnapot és a zárónapot külön-külön kell számítani.

Alkalmanként 300 forintos vizitdíj fizetése mellett igénybe vehető szolgáltatások:

Háziorvosi ellátás

Fogászati ellátás

Járóbeteg-szakellátás

Járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vett orvosi rehabilitációs ellátás

Emelt összegű 600 forintos vizitdíjat kell alkalmanként fizetni amennyiben az ellátást a biztosított:

saját kezdeményezésére a háziorvosi rendelőn kívül veszi igénybe

saját kezdeményezésére nem annál a háziorvosnál veszi igénybe, aki területi ellátásra kötelezett, illetve akihez bejelentkezett

nem annál a járóbeteg-szakellátónál veszi igénybe, mint ahová a beutalója szól

a beutalóval igénybevehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül veszi igénybe

Naponként 300 forintos kórházi napidíj mellett igénybe vehető szolgáltatások:

Orvosi beutalás alapján az aktív és krónikus fekvőbeteg szakellátások, ide értve a rehabilitációs fekvőbeteg szakellátást is

A vizitdíj összege 1000 forint alkalmanként, ha a biztosított ügyeleti ellátást vesz igénybe és azt nem indokolja sürgősség.

Vizitdíj illetve kórházi napidíj megfizetése nélkül igénybevehető ellátások

Alanyi jogon mentesülnek a 18 év alattiak.

Nem kell vizitdíjat fizetni a tartós orvosi kezelés részét képező ellátásért

Nem kell vizitdíjat vagy kórházi napidíjat fizetni

kötelező járványügyi intézkedés

katasztrófa-egészségügyi ellátás,

népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat,

terhesgondozás, szülés, szülészeti ellátás és gyermekágyas anya gondozása

sürgősségi vagy kötelező gyógykezelés,

ha az ellátás kórházi elhelyezésre, vagy a terhelt elmeállapotának pszichiátriai fekvőbeteg-gyógyintézetben történő megfigyelésére irányuló, bírói döntés miatt szükséges

az ellátás igénybevétele során a biztosított elhalálozott

a hajléktalanok ellátására szerződött háziorvosnál és az általa kiállított beutaló alapján bármely más egészségügyi szolgáltatónál veszi igénybe.

ha ugyanazon szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.

Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kezelésenként kell fizetni injekciós, infúziós kúráért, kötözésért, gyógytorna kezelésért, fizikotherápiás kezelésért, amennyiben azt nem az orvos végzi.

A kórházak és rendelők tájékoztatási kötelezettségei

Az egészségügyi szolgáltató jól látható helyre köteles kifüggeszteni a díjfizetési kötelezettségről szóló tájékoztatót és biztosítania kell a személyi- és tárgyi feltételeket ahhoz, hogy a vizitdíj készpénzben, a szolgáltató telephelyén, az általa meghatározott pontokon, módon befizethető, illetve beszedhető legyen. A vizitdíjról, a kórházi napidíjról kiállított nyugtának, illetve számlának tartalmaznia kell legalább annak megjelölését, hogy az adott bizonylat számlának vagy nyugtának minősül, az egészségügyi szolgáltató megnevezését, címét, az egészségügyi szolgáltatást igénybevevő nevét és TAJ számát, a megfizetett összeget, a befizetés jogcímének megjelölését (így háziorvosi vagy szakorvosi vizitdíj, vagy kórházi napidíj) a fizetés módját, a teljesítés időpontját és a számla, illetve nyugta sorszámát. A szolgáltató tájékoztatójában köteles megjelölni a fizetendő vizitdíj illetve kórházi napidíj mértékét a részleges térítési díj és a kizárólag térítési díj mellett igénybevehető ellátások díjait a fizetés helyét a fizetés általa elfogadott módjait, az általa elfogadott vizitbérlet fajtáinak felsorolását tájékoztatást hogy a vizitdíjat az adott napon először igénybevett ellátás kezdetéig meg kell fizetni kivéve, ha sürgősségi ellátásról kiderül, hogy indokolatlanul kérték. A napidíjat az elbocsátáskor kell megfizetni. Az igénybe nem vett ellátásért fizetett vizitdíj, illetve az igazoltan több napidíj illetve a törvényi mentesség ellenére beszedett vizitdíj illetve napidíj visszafizetésének módját amennyiben egy épületben több egészségügyi szolgáltató is működik az egyes szolgáltatók által nyújtott ellátások körét és helyét.

Háziorvosi ellátás

Fogászati ellátás

Járóbeteg-szakellátás

Járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vett orvosi rehabilitációs ellátás

Emelt összegű 600 forintos vizitdíjat kell alkalmanként fizetni amennyiben az ellátást a biztosított:

saját kezdeményezésére a háziorvosi rendelőn kívül veszi igénybe

saját kezdeményezésére nem annál a háziorvosnál veszi igénybe, aki területi ellátásra kötelezett, illetve akihez bejelentkezett

nem annál a járóbeteg-szakellátónál veszi igénybe, mint ahová a beutalója szól

a beutalóval igénybevehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül veszi igénybe

Naponként 300 forintos kórházi napidíj mellett igénybe vehető szolgáltatások:

Orvosi beutalás alapján az aktív és krónikus fekvőbeteg szakellátások, ide értve a rehabilitációs fekvőbeteg szakellátást is

A vizitdíj összege 1000 forint alkalmanként, ha a biztosított ügyeleti ellátást vesz igénybe és azt nem indokolja sürgősség. Vizitdíj illetve kórházi napidíj megfizetése nélkül igénybevehető ellátások Alanyi jogon mentesülnek a 18 év alattiak.

Nem kell vizitdíjat fizetni a tartós orvosi kezelés részét képező ellátásért

Nem kell vizitdíjat vagy kórházi napidíjat fizetni

kötelező járványügyi intézkedés

katasztrófa-egészségügyi ellátás,

népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálat,

terhesgondozás, szülés, szülészeti ellátás és gyermekágyas anya gondozása

sürgősségi vagy kötelező gyógykezelés,

ha az ellátás kórházi elhelyezésre, vagy a terhelt elmeállapotának pszichiátriai fekvőbeteg-gyógyintézetben történő megfigyelésére irányuló, bírói döntés miatt szükséges

az ellátás igénybevétele során a biztosított elhalálozott

a hajléktalanok ellátására szerződött háziorvosnál és az általa kiállított beutaló alapján bármely más egészségügyi szolgáltatónál veszi igénybe.

ha ugyanazon szolgáltatónál egy nap több járóbeteg-szakellátást vesz igénybe, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetni.

Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kezelésenként kell fizetni injekciós, infúziós kúráért, kötözésért, gyógytorna kezelésért, fizikotherápiás kezelésért, amennyiben azt nem az orvos végzi. A kórházak és rendelők tájékoztatási kötelezettségei Az egészségügyi szolgáltató jól látható helyre köteles kifüggeszteni a díjfizetési kötelezettségről szóló tájékoztatót és biztosítania kell a személyi- és tárgyi feltételeket ahhoz, hogy a vizitdíj készpénzben, a szolgáltató telephelyén, az általa meghatározott pontokon, módon befizethető, illetve beszedhető legyen. A vizitdíjról, a kórházi napidíjról kiállított nyugtának, illetve számlának tartalmaznia kell legalább annak megjelölését, hogy az adott bizonylat számlának vagy nyugtának minősül, az egészségügyi szolgáltató megnevezését, címét, az egészségügyi szolgáltatást igénybevevő nevét és TAJ számát, a megfizetett összeget, a befizetés jogcímének megjelölését (így háziorvosi vagy szakorvosi vizitdíj, vagy kórházi napidíj) a fizetés módját, a teljesítés időpontját és a számla, illetve nyugta sorszámát. A szolgáltató tájékoztatójában köteles megjelölni a fizetendő vizitdíj illetve kórházi napidíj mértékét a részleges térítési díj és a kizárólag térítési díj mellett igénybevehető ellátások díjait a fizetés helyét a fizetés általa elfogadott módjait, az általa elfogadott vizitbérlet fajtáinak felsorolását tájékoztatást hogy a vizitdíjat az adott napon először igénybevett ellátás kezdetéig meg kell fizetni kivéve, ha sürgősségi ellátásról kiderül, hogy indokolatlanul kérték. A napidíjat az elbocsátáskor kell megfizetni. Az igénybe nem vett ellátásért fizetett vizitdíj, illetve az igazoltan több napidíj illetve a törvényi mentesség ellenére beszedett vizitdíj illetve napidíj visszafizetésének módját amennyiben egy épületben több egészségügyi szolgáltató is működik az egyes szolgáltatók által nyújtott ellátások körét és helyét. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!