Egészség

2007.03.16. 14:20

Korán érkeztek a pollenek

Egyre több a virágpor a pollencsapdákban, a betegek már érzik a tüneteket. Idén hetekkel korábban kezdődik az allergiaszezon.

SZOLJON

Pollenek és tünetek

Maga az allergiaszezon az első korai virágzású fákkal (éger, mogyoró) kezdődik, ezt követi a nyír és a nyár, majd a pázsitfüvek, a hárs, a gabonák, az útifű. Júniustól az üröm és a legrettegettebb növény, a parlagfű pollenjei kerülnek a levegőbe. Ugyancsak sokak életét megkeserítik az állati szőrök, a por-, gabona- és faatkák. A virágzással egy időben fulladás, bedagadt, könnyező szem, tüsszögés, bőrelváltozások gyötrik az embereket, s évente 10—15 százalékkal többen lesznek, akik szenvednek.

Virágba borult mandulafák, éledő mogyoró, éger, nyír jelzik, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz, s vele együtt az allergiától szenvedők életét megkeserítő virágpor. A platánok virágzása is jóval előbb várható, ami együtt járhat az allergiaszezon robbanásszerű megjelenésével. Ezt jelzik az ÁNTSZ szolgálata által kihelyezett csapdák is, amelyekben egyre nagyobb számban esnek fogságba a túlérzékenységet okozó pollenek. Az aerobiológiai hálózat jelentése szerint az elmúlt hetekben kis mértékben emelkedett a mogyoró koncentrációja, jelentős mértékben nőtt viszont a tiszafafélék pollenjének mennyisége.

Emelkedett a kőris koncentrációja is, a szolnoki állomáson elérte a közepes szintet. Szintén nagy mértékben erősödött a nyár pollenszórása. A természet korai ébredésének tehát az allergiások örülnek a legkevésbé, akik száma évről évre növekszik. A korábbi évekhez képest a szakemberek idén sem számolnak a betegség visszaszorulásával, hiszen a megelőzés hatékonysága továbbra sem elégséges. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a lakosság fele érintett az allergia valamilyen típusával, ráadásul egyre fiatalabb korban jelentkeznek a panaszok.

— Az allergén anyagok korai megjelenése ellenére sem tapasztalható nálunk, hogy jelentősen megnőtt volna a tünetek miatt jelentkezők aránya — mondta el kérdésünkre dr. Süveges Tibor tüdőgyógyász-allergológus. — Ennek oka talán a vizitdíj bevezetése lehet. Sokan valószínűleg úgy gondolják, amíg csak enyhék a panaszaik, nem fordulnak orvoshoz, s várhatóan később, erősebb tünetekkel jelentkeznek majd. A betegség korai kialakulásának egyik megelőző módszere a csecsemőknél a kizárólagos anyatejes táplálás az első hónapokban. A babák számára magas kockázatot jelenthet viszonta szülők érintettsége, ami öröklődhet. A felmérések jól mutatják, hogy például két asztmás, illetve allergiás szülő gyermeke hetven százalékos eséllyel szintén asztmás vagy túlérzékeny lesz.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság betegtájékoztatója szerint nem szabad a kezdeti tünetekre rálegyinteni. Abban az esetben, ha a pollenszezonban hirtelen kezdődő, banális megfázásnak induló tünetek két hét alatt sem múlnak el, érdemes fül-orr-gégész szakemberhez fordulni. Ilyenkor már nagy a valószínűsége annak, hogy a náthának vélt panaszokat valamilyen allergén okozza. A jelentkezést követően az orvos kikérdezi a pácienst, és ha a panaszok eredete valóban allergiára utal, a szakrendelőben elvégzik a bőrtesztet. A korai panaszokra azért is figyelni kell, mert az allergia magától nem múlik el, sőt minden évben makacsabb tünetekkel tér vissza. A kezeletlen betegségből pedig könnyen alakulhat ki asztma. Szolnokon már nagy hagyományai vannak az ingyenes allergiavizsgálatnak.

Idén március 30-án délelőtt várják a Dózsa György úti rendelőben mindazok jelentkezését, akik légúti eredetű allergiától, szénanáthától, asztmától szenvednek. Az vizsgálatot a 16 éven felüliek számára szervezik. Elsősorban azoknak, akik különböző tünetektől — köhögés, orrfolyás, szemviszketés — szenvednek, de korábban még nem vizsgálták ki panaszaikat, és természetesen azoknak is, akiket már kezeltek valamilyen allergia miatt. Fontos azonban, hogy a vizsgálatot megelőző hetekben ők sem szedhetnek gyógyszereket kínzó tüneteikre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!