Egészség

2007.03.08. 11:14

Mindenkinek hiányoznak

A beteg számára fontos, hogy háziorvosa, fogorvosa állandó legyen, akit ha felkeres, tudja róla a kórelőzményeket. Kisújszálláson ez nem mindenkinek adatik meg, hiszen vannak üres állások. Ellátatlan azonban senki nem marad.

SZOLJON

Az orvosi ügyelet megoldott

Az éjszakai és hétvégi orvosi ügyeletet helyi szinten oldják meg. A város tárgyal a karcagi kistérségi központi ügyeletről, hiszen így jobban tudnának pályázni műszerekre, eszközökre is. Amíg ez eldől, addig az ügyeletet a kisúji orvosok maguk oldják meg. Dr. Gyergyói László, aki több mint huszonöt éve gyógyít itt, dr. Kórizs Tamással létrehozott egy egészségügyi kft.-t, mely a 18 ezer kisúji és kenderesi lakos ellátásáért felel. Az ügyeletben a helyi házi- és gyermekorvosok mellett külső orvos és nővér is részt vesz.

- Nagyon örülök, hogy nekem állandó orvosom van dr. Dékány László személyében. Sajnos több féle betegségem van, így gyakran kell szűrésre, vizsgálatra jönnöm. A rendelő nagyon szépen felszerelt, sok vizsgálatot helyben el tud a doktor úr végezni. Tudom, hogy az üres körzetet ellátó orvosok is nagyon felkészültek, ám mégis jó lenne, ha jelentkeznének ide orvosok - mondta Kovács Károly, aki ottjártunkkor gyógyszert íratni és vérnyomás ellenőrzésre jött.  - Bár az önkormányzat gondoskodott az üres körzet betegeinek ellátásáról, ám a helyettesítés, amit jelenleg két kolléga visz - csak ideiglenes megoldás. Ez a gondozás szempontjából a betegnek sem jó - vélte dr. Dékány László. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján mondhatom, a betegek megértőek, türelmesek. Sokan vannak akik az üres körzetből még nem jelentkeztek át más körzetbe, mert bíznak abban, hogy hamarosan lesz saját orvosuk.
Dékány doktor munkája során több mint ezer családdal van kapcsolatban. Betegei között sok az idős, a legjellemzőbbek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de sok a mozgásszervi panasz is. Sajnos egyre több a  daganatos betege is.
A városban egy felnőtt háziorvosi körzetben s januártól egy fogorvosi körzetben nincs állandó orvos. Az önkormányzat szeretné, ha mindenhol állandó orvos lenne, ezért folyamatosan hirdetik az állásokat. A város mindent megtesz a sikerért, hiszen vállalták, hogy a fogorvosi rendelőt berendezik. A 17 milliós beruházást önkormányzati és pályázati forrásból valósítanák meg. A háziorvosi körzet esetében ha kell, a jelentkezőnek lakást is biztosítanak és vállalják a rendelő berendezését. - Az orvoshiány senkinek sem jó - magyarázta Tatár Zoltán alpolgármester. Ellátatlan azonban senki nem marad, mert két háziorvosunk fogadja az üres körzet betegeit. A fogászat esetében az akut, tb által finanszírozott ellátás mindenki számára biztosított. Az iskolafogászatot is dr. Malatinszky András látja el, ám bármennyire is szeretné, leterheltsége miatt programszerű szűrést jelenleg nem tud vállalni. A város külön gyermekfogorvost azonban nem tud foglalkoztatni. Éppen ezért fontos lenne, hogy mihamarabb betöltsük az üres állást. Van két nyugdíjas fogorvosunk is, ám ők nem OEP által finanszírozott rendelésen dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!