Egészség

2007.11.04. 14:08

Csodaszernek mondták, duplán fizettek érte

Aki betegséggel küszködik, kapva kap minden lehetőségen, amely a gyógyulás esélyét hirdeti. Ám nagy a csalódás, ha kiderül, nemhogy segítene a csodaszer, de még bosszúságot is okoz.

Szilvási Zsuzsa

Nem is használhatják

Az idős házaspár számára az jelentette a legnagyobb csalódást, hogy kiderült, nem is használhatják a duplán megvásárolt készüléket. Az ugyanis csak a részletes tájékoztató leírásból vált nyilvánvalóvá, hogy az ő betegségeik kizárják ezt a kezelési lehetőséget. A papír szerint számos különféle kórra kínál gyógyírt a gép, azokra azonban épp nem alkalmazhatóak, amelyekben ők szenvednek. Így azután Ilonka néniéknek már csak egyetlen vágyuk van: minél előbb szeretnének megszabadulni a csodakészüléküktől.

Ha tehetné, Ilonka néni és Imre bácsi biztosan visszaforgatná az idő kerekét, legalább néhány nappal. Még egyszer be nem tennék a lábukat arra az előadásra, amely megkeserítette idős napjaikat. Vagy ha mégis, legfeljebb azért, hogy elmondják a jelenlévőknek, vigyázzanak, mielőtt elhiszik a mézes-mázos szavakat.
— Egy különleges készülék bemutatójára hívtak bennünket, amely a legtöbb betegséget elmulasztja, enyhíti a tüneteket — emlékszik vissza a Tiszazugban élő Ilonka néni. — Azzal csalogattak, hogy ingyen kapunk egy takarót, ha egy másikat kifizetünk. Ráadásul a részvételi jegyek közül is sorsoltak. Örültünk neki, hogy nyertünk, hiszen kihúztak bennünket. Azt mondták, kapunk hatvanezer forintot, de csak akkor, ha vásárolunk a bemutatott készülékből.
Ilonka néniék tehát beadták a derekukat, aláírták az eléjük rakott papírokat, és örültek neki, hogy hamarosan eldobhatják a korábban marékszámra szedett gyógyszereket. A keserű meglepetés akkor érte őket, amikor néhány nap múlva leszállították számukra a csodakészüléket. Az csak az egyik gond volt, hogy a kisebb készülék helyett a nagyobbat — s természetesen jóval drágábbat — kapták, ám a számla láttán ha lehet, még tovább rosszabbodott az állapotuk. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a sok-sok aláíratott papír között áruvásárlási kölcsönszerződés is lapult. Így azután éveken keresztül kell kevéske nyugdíjukból részleteket fizetniük közel harmincszázalékos kamatra, s a végén közel duplájába, csaknem négyszázezer forintba kerül az egyébként sem olcsó gyógyító eszköz. Ráadásul a korábban nyereményként emlegetett hatvanezer forint itt már előlegként szerepelt.
Sajnos esetük nem egyedi. A Tiszazug több településén is bemutatták a megnyerő külsejű, jó beszédű előadók az említett eszközt, s ki tudja, hány szerződést kötöttek, hány nehéz helyzetben lévő ember kiszolgáltatottságát használták ki. Akik saját kárukon kényszerültek megtanulni, hogy a legeldugottabb, legapróbb betűs írást is alaposan el kell olvasniuk, mielőtt bármit aláírnak. Mert előfordulhat ugyan, hogy segít az állapotukon, de bizony nincs kizárva, hogy drága lesz a gyógyulás.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!