terjedő vírus

2018.01.27. 07:31

Ezért születnek fejlődési rendellenességgel a babák

A CDC kutatói azt jósolják, hogy a 2017-es adatok szintén növekedést mutathatnak, mivel 2016 második felében a várandósok még ki voltak téve a zikafertőzésnek.

Több a születési rendellenesség azokban az amerikai államokban, ahol megjelent a szúnyogok terjesztette zikavírus, még akkor is, ha az anyánál nem erősítették meg a vírus jelenlétét – állapította meg egy új tanulmány.

Puerto Ricóban, Florida és Texas déli részen 21 százalékkal nőtt a születési rendellenességek száma 2016 második felében az első félévhez viszonyítva – közölte jelentésében az amerikai országos közegészség- és járványügyi központ (CDC).

A kutatók szerint nem világos, hogy az emelkedés egyedül a zika terjedésének a számlájára írható-e, vagy közrejátszottak benne más tényezők is.

A zikajárvány Brazíliában tört ki 2015-ben, innen terjedt tovább kontinensszerte.

A kutatók több ezer esetben kapcsolatot állapítottak meg a fertőzés és egy ritka születési rendellenesség, a kisfejűség (mikrokefália) között, valamint összefüggésbe hozták más születési hibákkal, szemproblémákkal és ízületi és hallási zavarokhoz vezető idegkárosodással.

A CDC kutatói az Egyesült Államok 14 államában és Puerto Ricóban vizsgálták meg a bejelentett születési rendellenességeket, hogy a zikavírus lehetséges hatását megállapítsák.

A vizsgált területeket három csoportra osztották: voltak olyanok, ahol helyben terjedt a vírus, olyanok, ahol a kívülről behozott vírus nagyobb arányú fertőzést okozott, valamint olyanok, ahol az ugyancsak utazással kapcsolatos fertőzés kisebb arányban volt jelen.

A teljes vizsgált területen 2016-ban egymillió szülésből minden ezerre esett három olyan születési rendellenesség, amely a zikavírushoz köthető, és ez nagyjából ugyanannyi, mint a korábbi vizsgált időszakban.

Amikor azokat a zónákat vizsgálták meg, ahol a zika helyben terjedt és csak a vírushoz erősen köthető rendellenességeket nézték, akkor 21 százalékos növekedést állapítottak meg.

A CDC kutatói azt jósolják, hogy a 2017-es adatok szintén növekedést mutathatnak, mivel 2016 második felében a várandósok még ki voltak téve a zikafertőzésnek.

Címkék#zika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!