kutatás

2020.05.09. 14:55

Az őserdők irtása súlyosbította az ausztrál bozóttüzek hatását

Ausztráliában rendszeresen pusztítanak bozóttüzek, de mivel ez a növénytakaró gyorsan képes a regenerálódásra, ez mérsékli a károkat. A legutóbbi tűzben azonban az úgynevezett nedves erdők is lángra kaptak, amelyek eddig gátolták a tűz továbbterjedését.

Az ausztrál őserdőkben folyó erdőirtás súlyosbította a kontinensen pusztító bozóttüzek hatását – ezt állapította meg egy kutatás.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Macquarie Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a Természetvédelmi Társaság kutatóiból álló csoport szerint a fakitermeléshez használt üzemanyag nagy területen terhelte meg a talajt, és a nedves erdők ökológiájának megváltozása is növelte a tűz kockázatát.

James Watson professzor, a kutatócsoport tagja kiemelte, hogy

az erdőirtás fokozta az erdők kiszáradását és csökkentette az erdők magasságát.

„A favágás akár 450 tonna éghető anyagot hagyhat hektáronként a talaj közelében. Ez pedig hihetetlenül veszélyes üzemanyag-mennyiség a szezonálisan száraz vidéken” – mondta a Queenslandi Egyetem professzora.

A kutatók Ausztrália történelmi és jelenlegi földhasználatát vizsgálták a tűzvésszel kapcsolatban, ami az ország történetének legsúlyosabb természeti tűzkatasztrófája volt: tavaly szeptembertől idén márciusig legalább 34 ember halálát okozta, a becslések szerint 18,6 millió hektárnyi bozótos vidéket perzselt fel és akár egymillió állat is elpusztulhatott.

A Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, David Lindenmayer, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa szerint a hatóságok közbe tudnának lépni, hogy ilyen súlyos tűzvészek ne pusztítsanak a jövőben.

„Az első, hogy megakadályozzák a nedves erdőkben történő fakitermelést, különösen a városok környékén. Az erdők széttagoltságát is csökkenteni kell azzal, hogy újratelepítik a kiirtott erdőket”

- magyarázta a kutató.

A tanulmány hangsúlyozta, hogy az erdőirtást mindenhol be kell szüntetni, ahol az az emberek biztonságát fenyegeti. Fakitermelést véleményük szerint csak faültetvényeken szabad folytatni, és nem az őshonos erdőkben.

Borítókép: Ausztrál tűzoltók küzdenek a pusztító lángokkal 2020. január 31-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!