Növényápolás

2022.09.17. 14:30

Így készítsük fel a leandert a télre, és jövőre is ontja majd a virágokat

Már most meg kell tenni az első lépéseket ahhoz, hogy a leander jövőre is csodásan pompázzon!

Érdemes a növényt még ősszel felkészíteni a télre

Fotó: Shutterstock

A Lakáskultúra cikkében összegyűjtötte, milyen feladatokat érdemes ennek érdekében elvégezni.

A leander teleltetése minden évben komoly feladat. Ez a gönyörű mediterrán cserje ugyanis a mi klímánkon nem bírja ki szabadban a telet. A fagyos, hideg időszakban védelmet igényel, méghozzá ellenőrzött körülmények közt. 

A sanyarú időszak mindenképpen megviseli ezt a pompás növényt, ezért ősz elején érdemes felkészíteni a téli megpróbáltatásokra.

Először is: vissza kell vágni a vesszőket. A metszést szeptember első felében szokás elvégezni, ha októberig nem kerül rá sor, akkor már csak tavasszal tegyük meg!

Leander teleltetése: hova rakjuk a növényt?

Kevés magyar otthonban van teleltetésre tökéletesen alkalmas helyiség. De nem kell ezen aggódni, a teleltetés technikáját kell kitalálni! Minél rosszabbak a körülmények, annál inkább nyugalmi állapotba kell hozni a leandert. Mediterrán növényeknél ez nem könnyű, hisz normál körülmények közt egész évben aktívak. A víz és a tápanyag teljes megvonásával, a hőmérséklet minimalizálásával, végső esetben a levelek eltávolításával, vagy az elhullajtás kikényszerítésével viszont szinte “kómába” kényszerítjük a leandert, ami ebben az állapotban sokkal könnyebben vészeli át a telet. Persze egy fagyérzékeny növény esetén sohasem csökkenhet a hőmérséklet 3 fok alá.

Mikor kell cselekedni?

Ha enyhe az ősz, a leander teleltetése nem sürgető, a növény mínusz öt fokig is kibírja akár. Vegyük figyelembe, hogy a leander lételeme a természetes fény és a szabad levegő, ezért a betelepítéssel mindenképp várjunk a talaj menti fagyokig. Az sem baj, ha egy kicsit megcsípi a dér, sőt akár többször is érheti a fagyás.

Az enyhe hidegsokk segíti a kómába esést és elpusztítja a növényen tenyésző kártevőket is. Minél edzettebb a leander, annál jobban telel. Nem mellesleg: minél tovább tároljuk a szabad levegőn, annál rövidebb időt kell kedvezőtlen körülmények közt a telelőben töltenie!

Októberben már ne metsszük!

Szeptember közepe után csak tényleg nagyon indokolt esetben tegyük ezt meg. Ilyen, ha lombozata túl nagy helyet foglalna el, vagy ha a súlya miatt nem tudnánk a leandert a telelőbe bevinni.

Télen is figyeljük, ne hagyjuk magára!

A leander teleletetése azért sem egyszerű, mert a kómás növény maga is él. Ügyelni kell rá, hogy tavasszal minél könnyebben felébredjen! A leanderek kapjanak vizet, enyhe napokon nyugodtan nyissuk rájuk az ablakot vagy az ajtót. Nagyon fontos, hogy tárolóhelyiségben járjon a levegő, a zárt térben ugyanis nagyon gyorsan elszaporodnak a leanderen a tetvek. A kártevő elsősorban a hajtásvégek zsenge levelein telepszik meg és szó szerint elszívja a növény életerejét. Ezért a téli időszakban is folyamatosan ellenőrizzük a leanderek állapotát.

A friss levegő tehát nagyon fontos időnként, de a szellőztetés mellett legalább kéthetente juttassunk a töveknek némi fényt is. Gondos felügyelet mellett a leander jó kondicióban kezdi a következő szezont és hamar virágzásnak indul, miután tavasszal kitesszük a kertbe. Nyárra pedig ontani fogja a csodálatos virágait.

Címkék#leander

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!