az ókori egyiptom

2017.10.18. 17:36

Több mint négyezer éves leletet találtak a gízai piramisoknál

Az óbirodalom hatodik dinasztiájának királynéját ábrázolhatja az a több mint négyezer éves egyiptomi faszobortöredék, amelyet régészek találtak Szakkara térségében, a gízai piriamisok közelében.

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium szerdai közleménye szerint a szoborfej rossz állapotban van, és restaurálni fogják.

A szakemberek vélekedése szerint a hatéves korában trónra lépett II. Pepi fáraó ((Kr.e 2278-2184) anyját, II. Anheszenpepit ábrázolja a szobor, aki régensként uralkodott Egyiptomban fia gyermekkorában.

Október elején a királynéhoz kötődő obeliszk egy darabját fedezték fel a szakkarai nekropoliszban. A rózsaszín gránitból faragott obeliszk felső része 2,5 méter hosszú, ami azt jelzi, hogy a kőoszlop 5-6 méter magas lehetett. Ez az eddig felfedezett legnagyobb obeliszktöredék az óbirodalom idejéből.

A Kairóhoz közeli Szakkara, amely az ókori Egyiptom egyik fővárosa, Memphisz temetőkörzete volt, az egyik leggazdagabb archeológiai lelőhely Egyiptomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!