virtuális szenvedély

2017.12.28. 14:22

Hivatalosan is betegséggé nyilváníthatják a videojáték-függőséget

Úgy tűnik, biztossá vált, amit eddig is tudtunk: újabb függőség született.

Bár sokan kétkedve fogadják, mégis tény: posztmodern korunk újításai olyan, eddig sosem látott problémákat szülnek, amelyekre néhány évtizede még legrosszabb pillanatainkban sem gondoltunk volna. A videojátékok megjelenése alapjaiban változtatta meg a szórakozási szokásokat; a mai ember számára a virtuális világban eltöltött szabadidő, a játék már nem furcsa és idegen hóbort, hanem otthonos terep.

A videojátékok azonban függőséghez is vezethetnek. Ez olyannyira igaz, hogy a jelenség bekerülhet a WHO jövőre elkészülő, Betegségek nemzetközi osztályozása című könyv 11. kötetébe – írja az Origo. A cikk szerint a könyv célja az, hogy a megbetegedett, vagy sérülést szenvedett személyeket a világ összes országában egységes kódrendszer alapján sorolhassák be az orvosok, ez pedig segít például a nemzetközi statisztikák készítésében.

Bár a könyv még csak piszkozat formájában létezik, a játékkal kapcsolatos rendellenesség szócikke már szerepel benne. Eszerint egyértelműen problémás esetnek számítana az, aki

  • Nehezen képes uralkodni a szórakozása felett (például többszöri felszólítás után sem tudja abbahagyni, stb)
  • A játékot előnyben részesíti annál fontosabb tevékenységekkel szemben, vagyis a játékszenvedélye a mindennapi életét hátrányosan befolyásolja
  • A negatív tapasztalatok ellenére, azok tudatában is folytatja a játékot
  • Ahogy a szenvedély-betegségeknél általában, a videojáték-függőség megállapítása sem mindig egyszerű feladat. A leírás szerint ugyanis legalább 12 hónapig produkálni kell a tüneteket, bár előbb is megállapítható a betegség, amennyiben a páciens egyértelműen produkálja azokat.

    Ugyan még semmi sem biztos, hiszen egyelőre csak szövegtervezetről van szó, amelyet komoly szakmai viták kísérnek, az egyre valószínűbbnek tűnik, hogy valóban létező jelenséggel, és megoldandó problémával állunk szemben.

    Borítókép: Voyagerix / Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!