egészség

2018.05.22. 09:48

Segítünk eligazodni a vegyszermentes élelmiszerek között

Mi is rejlik pontosan a mostanában divatos bio szó mögött?

Az utóbbi tíz évben egyre nagyobb teret hódít a bio, avagy a vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek iránt kereslet. A természetes alapanyagokat keresők azonban sok – sokszor megtévesztő – dologgal találhatják magukat szemben, miközben csupán természetes, ökológiai szempontból helyesen termesztett, termelt alapanyagra vágynak – írja a Mindmegette.

A kemikáliákkal, a túlzott vegyi anyag felhasználással szemben sokaknak ellenérzésük van. Van, aki már egyedülállóként is késztetést érez rá, hogy tisztább, a klasszikus gazdálkodáshoz közelebb álló helyről származó élelmiszert fogyasszon, sokan azonban a gyerekvállalás alatt, után jutnak erre a döntésre.

DE MIT IS JELENT VALÓJÁBAN A BIO?

A bio azt jelenti, hogy a termény olyan mezőgazdaságból származik, ahol nem használnak növényvédő szereket, műtrágyát vagy más vegyi anyagokat. Ezek a vegyi anyagok ugyanis nem csak a növény felületét védik, hanem a talajba jutva a növény gyökerein keresztül fel is szívódnak.

A bio élelmiszerek, alapanyagok termesztéséhez azonban nem elegendő egyik napról a másikra letenni a vegyszereket, a termelésben résztvevő talajnak már korábban (2-3 éven keresztül) vegyszermentesnek kell lennie. Ennek legjobb módja, ha a bio gazdálkodás kezdetéig a földet pihentetik. A növényvédő szereknek teljes mértékben szerves eredetűnek kell lennie, azaz semmilyen mérgező anyagot nem tartalmazhatnak, valamint az is fontos szempont, hogy ne szívódjanak fel a növényekbe, s azok felületéről könnyen, vízzel le lehessen mosni.

MILYEN A BIO ALAPANYAG? MIT TUD A BIO ÉLELMISZER?

Az organikus, bio vagy más néven öko környezetben nevelt alapanyagok sok esetben magasabb tápanyagtartalommal bírnak, mint nagyipari társaik, hiszen a bio gazdálkodásban a mennyiség helyett sokkal inkább a minőség jelenti a végcélt. Olyan termék előállítása, amely a lehető legkevesebb káros anyagot tartalmazza. Ennek az idafigyelésnek azonban megvan az ára. A bio termékek értelemszerűen drágábban a nagyipari körülmények között előállított, műtrágyával, növényvédő szerekkel, gyógyszerekkel kezelt alapanyagoknál és az azokból előállított élelmiszereknél, hiszen egy egységnyi idő alatt a bio élelmiszerből kevesebb állítható elő, viszont nagyobb odafigyelést, törődést igényel.

A bio alapanyagokból legtöbb esetben bio élelmiszerek lesznek, feltéve, ha a gyártási folyamat során semmilyen mesterséges anyag, adalékanyag nem kerül a készülő termékhez. Ennek biztosítása már a termőföldeken megkezdődik, így a bio tanúsítvánnyal ellátott termékek, alapanyagok a növekedés, termelés teljes folyamata alatt ellenőrizve vannak, egészen a bio vetőmagtól kezdve.

HONNAN LEHET BIZTOSAN TUDNI, HOGY A BIO AZ VALÓBAN BIO?

Jelenleg Magyarországon tíz jogszabály biztosítja ennek meglétét. Ezek a jogszabályok részletekbe menően leírják, meghatározzák a növénytermesztés, az állattartás, a takarmányozás, a méhészet, a gombatermesztés mikéntjét és természetesen azt is, hogy az szabályoknak megfelelően előállított alapanyagok hogyan válhatnak feldolgozott bio élelmiszerekké.

A növénytermesztés mellett az állattartásra is vonatkoznak a jogszabályok, amelyek kimondják, hogy a bio gazdálkodásban nevelt, tartott állatokat nem lehet ketrecben tartani, nem lehetnek kikötve, illetve a szükséges életterüket biztosítani kell számukra. Az állatok természetesen csak bio takarmányt kaphatnak, növekedésüket nem serkenthetik mesterséges úton, illetve a felesleges gyógyszerezésük sem megengedett.

MIRE FIGYELJÜNK, HA BIO TERMÉKEKET SZERETNÉNK VÁLASZTANI?

Arra, hogy a kézműves, háztáji, reform, natúr, őstermelői szavak nem a szinonímái a biónak, hanem más és más gazdálkodási, előállítási módot jelentenek, illetve olyan aktuális étkezési divatnak megfelelő alapanyagokat, élelmiszereket amelynek törvényi szabályozása és ellenőrzése alig van, vagy messze elmarad a bio szigorú szabályrendszerétől.

A bio esetében mindig találkozunk tanúsítvánnyal, amely jelzi, hogy a megvásárolt alapanyag vagy feldolgozott élelmiszer valóban annak a jól ellenőrzött folyamatnak a terméke, megfelelt az elvárásoknak. A szabályok betartását minden EU-s tagállamban független szervezetek végzik, így Magyarországon is két független cég kontrollálja a folyamatot, az ő védjegyük biztosíték lehet a vásárló számára, hogy valóban bio élelmiszert tart a kezében.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Maria Sbytova

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!