Döntős remények

Franciaország a legutóbbi három alkalommal, amikor elődöntőbe került, mindannyiszor finalista is volt, ráadásul kétszer a döntőt is megnyerte. Marokkó ugyan először jutott be a legjobb négy közé, ám a legutóbbi elődöntős „újonc” még 2010-ben Spanyolország volt, amely végül megnyerte a tornát.

Kovács Levente

Valid Regragui vezetésével Marokkó tovább szárnyalna a világbajnokságon

Fotó: MTI/EPA

Szerda este 20 órától Franciaország és Marokkó találkozik egymással a katari világbajnokság második elődöntőjében. 

Több közös szálat is felfedezhetünk a két csapat tagjai közt, például a marokkói szövetségi kapitány, Valid Regragui, illetve két játékos, Szoán Bufál és Romain Száisz is Franciaországban született, míg Matteo Guendouzi szülei révén marokkói származású. Régi ismerősként üdvözölheti egymást Regragui és Olivier Giroud, akik még 2007-ben a Grenoble együttesében csapattársak voltak. A marokkói szövetségi kapitány a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, rögös út vezetett az elődöntőig, de ha már eddig eljutottak, akkor akár merészebb álmokat is szövögetnének. 

– Egy vb-n minél tovább jutsz, annál nehezebbek a meccsek. A címvédővel találkozunk, amelyben világklasszis futballisták szerepelnek és nagyon jó edző irányítja őket, talán a világ legjobbja. De eltökéltek vagyunk, igyekszünk leküzdeni az idegességünket. És miért ne juthatnánk be a döntőbe? Egyáltalán nem vagyunk elégedettek az elődöntős részvétellel, hogy első afrikai válogatottként jutottunk négy közé. Tovább akarunk menni! Még éhesek vagyunk a sikerre, fáradtak viszont nem. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e, de az afrikai kontinenst, valamint az arab világot egyaránt a világ tetejére akarjuk tenni. Tisztában vagyok azzal, hogy nem mi vagyunk a favoritok, viszont megvan a magabiztosságunk – mondta Regragui. 

Didier Deschamps a meccset megelőző nyilatkozatában felhívta a figyelmet a marokkóiak kiváló védekezésére, hiszen az afrikaiaknak eddig egy ellenfele sem tudott betalálni, hiszen az egyetlen gól, amit kaptak, öngól volt. A francia szakember kiemelte, jobban szereti az ellenfél játékához igazítani a sajátját.– A győzelemnek nincs egyetlen és biztos módja. Nálam mindig elsőbbséget élvez, hogy alkalmazkodjak azokhoz a helyzetekhez, amelyekkel szembetalálom magam, és ennek ismeretében a játékosaimból a lehető legjobbat hozzam ki, miként csapatom egészéből is – jelentette ki Deschamps. Kevesebb szó esik a francia válogatott sztárjáról, Antoine Griezmannról, aki az idei tornán inkább az előkészítésben jeleskedik. Három asszisztja mellett tizenöt kulcspasszt osztott ki eddig, ráadásul a vb-n hatszor hozta ziccerbe társait, és a várható gólpasszok számában is kiemelkedik, 2,9-es mutatójával. Tehát hiába kevésbé látványos Griezmann munkája, mégis egyik motorja a „gall kakasoknak”, így nagy szerep hárulhat rá a szerda esti összecsapáson is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!