JÁSZSÁG

2017.09.13. 11:30

Egy évtizedben legfeljebb kétszer aratnak annyi búzát, mint idén nyáron

Extrém hőség, jégverés, légköri aszály, áztató eső egyaránt „látogatta” a jászsági határt idén nyáron, összességében mégis inkább pozití­van értékelték a lassan végéhez közeledő betakarítási szezont a térség gazdálkodói.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közepestől mindenképpen jobb termést sikerült betakarítani Jászárokszállás határában, a Kossuth 2006 Mezőgazdasági Zrt. által megművelt területek búza-, árpa-, illetve repceföldjeiről – tudhattuk meg Held Tamás elnök-vezérigazgatótól.

– A búza hektáronként 5,5–6 tonnányi termés adott, az árpa hat tonna körüli átlagot hozott, és a repcéből is sikerült 3,5 tonna körüli átlagot elérnünk hektáronként – mondta.

– Ezek az adatok viszonylag kedvezőnek mondhatók, a gond az értékesítéssel van. A termés egyelőre a magtárakban van, mert a felvásárlási árak a tavalyi szinten vagy az alatt állnak.

Az árokszállási társaság területein a szalmabehordással a héten végeznek, és az őszi talajmunkát is befejezték már azokon a táblákon, amelyekről a kalászosokat takarították be.

A silókukoricát gyenge terméssel tudták vágni. A héten lezárul az őszi káposztarepce vetése is. Kifejezetten biztató a talajban tárolt nedvesség, ami az aprómagvas vetések csírázását is segíti az elkövetkező hetekben.

Még hátra van a napraforgó és a szemes kukorica aratása, amelyek egyelőre kedvező képet mutatnak, ütemezetten hajtják végre az őszi kalászosok vetését.

A gazdálkodás tapaszta­latai kedvezőek, illetve az őszi munkák is megfelelő ütemben haladnak.

„A fejünk se fájna, ha az értékesítésben is hasonlóan alakulnának a folyamatok”

– jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

– Évtizedenként legfeljebb, ha kétszer tudunk olyan mennyiséget aratni a búzatáblákról, mint idén nyáron – mondta érdeklődésünkre Szabó János, a Jászfelsőszentgyörgy határában gazdálkodó Felső­szentgyörgyi Kft. vezetője.

– A hektáronkénti öt tonna búza ugyanis a szentgyörgyi határban rekordközelinek mondható. Ráadásul nem sokkal az aratást követően sikerült is értékesítenünk a gabonát.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

A repce-, illetve a borsóföldeken már nem volt ilyen jó az év, hisz mindkét kultúrát alaposan megtépázta a májusi jégverés.

Előreláthatólag már a héten megkezdődik a napraforgó aratása, és rövidesen a kukorica és a szója idei betakarítása is elindul. A napraforgó- és a szójatermést a közepesnél jobbra várjuk, a kukoricánál azonban a légköri aszály miatt nem lesz nagy a termés ebben az évben.

– Az őszi talajmunkák mindenütt rendben megkezdődtek – tette hozzá Szabó János.

Nagyon úgy tűnk, hogy alapvetően pozitív lehet majd az idei gazdálkodás képe,

illetve a korábban tervezett eredményszint elérésére is lehet esély, amellett, hogy sikerült az elmúlt időszakban több beszerzést is végrehajtani, a gazdaság hatékonyságának javítása érdekében vásároltak kombájnt, vetőgépet, traktort.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!