JÁSZKUNSÁG/ALFÖLD

2017.12.30. 13:25

Drágultak a termőföldek az esztendő első felében az Alföldön

Tovább drágultak a termőföldek az év első hat hónapjában tavalyhoz képest – derül ki az egyik, online termőföld-értékeléssel foglalkozó cég adataiból.

Ezek szerint 2017 első felében egy hektárnyi szántóterület átlagosan 1 millió 428 ezer forint volt, mely közel tíz százalékkal magasabb az előző évi átlagárnál. A növekedés mindegyik régióban megfigyelhető volt, a legnagyobb az alföldi régiókban.

A gyümölcsösök hektáronkénti átlagára az idei év első felében 1 millió 531 ezer forint volt, 85 ezer forinttal magasabb, mint 2016-ban.

A hektáronkénti átlagár az Észak-Alföldön is elérte a másfél millió forintot.

Az erdő területek országos szinten hektáronként 921 ezer forintba kerültek, szemben a tavalyi 868 ezer forintos átlagárral. A gyepterületek hektáronkénti átlagára 1 millió 47 ezer forint volt, mely 310 ezer forinttal haladja meg a 2016-os értéket.

A legmagasabb árak a közép-magyarországi régióban voltak, egy hektárnyi gyepterületért átlagosan 1 millió 372 ezer forintot kellett fizetni. Ezzel szemben az Észak-Alföldön 868–870 ezer forint átlagár volt megfigyelhető.

A cég szerint a szántó művelési ághoz tartozó földek esetében a haszonbérleti díjak országos átlaga 2017 első felében éves szinten elérte a hektáronkénti 56 ezer 903 forintot.

Az elemzéshez több mint tizenháromezer országos tranzakció adatait használt fel az Agrotax. A haszonbérleti díjak elemzéséhez 353 település összesen ötszázhat szerződésének adatai álltak rendelkezésre.

MTI/ÚN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!