Bulvár-celeb

2023.08.25. 19:07

Durvább földrengések is lehetnek Magyarországon a mostaninál

Magyarország egyébként továbbra sem földrengés-veszélyeztetett terület, de ettől még lehetnek földrengések, akár a mostaninál komolyabbak is.

Illusztráció

Forrás: Szabad Föld

Fotó: Németh András Péter

A múlt hétvégén kisebb földrengéssorozat volt Magyarországon, szombaton és vasárnap több alföldi városban, így Szarvason, Túrkevén, Gyomaendrődön, illetve ezek közelében is voltak rengések, közülük több 4-es vagy nagyobb erősségű. „ A rengéseket egy délnyugat‒északkelet irányú törésvonal mentén történt elmozdulás okozta” – mondta Harangi Szabolcs geológus, egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója az Inforádiónak.

A szakember arról is beszélt, hogy rettentő nehéz lemodellezni, így a tudomány továbbra sem tudja előrejelezni a földrengéseket. Vannak földrengések, amelyekről utólag már látják, hogy voltak jeleik, de előrejelezni nem lehetett őket.

„Valószínűséggel tudjuk megadni, hogy néhány évtizeden belül lehetnek akár 5-ös magnitúdójú földrengések Magyarországon. Nem tudjuk megmondani, hogy hol. Van ismeretünk, van veszélyeztetettségi térkép, de senki ne várja el egy szakembertől, hogy a jövőt megmondja.”

Magyarország egyébként továbbra sem földrengés-veszélyeztetett terület, de ettől még lehetnek földrengések, akár a mostaninál komolyabbak is. „Néhány évtized időtávlatban azért még akár 5-ös magnitúdójú földrengések is előjöhetnek. Lehet ennél nagyobb is”- mondta.

Bővebben a témáról az Origo cikkében olvahat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában