csúcsidőszak

2018.03.27. 16:19

Másfélszer annyi tojás fogy húsvét előtt

30-40 százalékkal több tojást vásárolunk az ünnepek előtt, mint az év más időszakaiban- közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) mezőgazdasági titkára, aki szerint idén hasonló mennyiségben értékesítenek tojást az ünnepi időszakban, mint tavaly.

Molnár Györgyi az MTI-érdeklődésére ismertette, hogy a húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-220 millió darab, ami az éves fogyasztás 10-11 százaléka. A teljes tojásfogyasztás évente meghaladja a 2,4 milliárd darabot – tette hozzá. Az ágazat tojástermelésből származó árbevétele tavaly 20 százalékkal, 28,6 milliárd forintra nőtt 2016-hoz képest, amely a részben az ár növekedésének tudható be.

A tojás darabonkénti előállítási költsége átlagosan 19 forint, csomagolással 23 forint, az áfa nélküli eladási ára a 10. héten 28,3 forint volt. Az M-es méretű, tízes csomagolásban kapható tojás darabonként átlagosan 53,63 forintba került a boltokban az idén az első héten, amely kis kilengéseket számítva, fokozatosan mérséklődött a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy óta. A 11. héten 46,7 forint volt. Molnár Györgyi szerint

a tojás ára húsvétkor már ezen a szinten marad.

Megjegyezte, hogy a budapesti és a nagyvárosi árak jellemzően magasabbak a vidékiekhez képest, illetve az áruházlánci árak magasabbak a piaci áraknál.

Elmondta azt is, hogy a magyar lakosság évente – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján – fejenként 223 tojást fogyaszt el.

A mezőgazdasági titkár felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy mindig ellenőrizzék a tojásokon a HU jelzést, amely jelzi az eredetet, valamint garantálja a biztonságot, a termék frissességét és a minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!