Világgazdasági trendek

2019.03.03. 09:49

A növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni

A hazai vállalkozásoknak meg kell erősödniük: ehhez a szakmai tudás, munkakultúra, illetve támogatás szükséges – állítja a szakértő.

Debrecen, 2018. december 16. Petõ Sándor (j) CNC gépkezelõ a negyedikes tanulóknak magyaráz. A FAG Magyarország Ipari Kft. 10 éve vesz részt a munkaerõ utánpótlás gyakorlati képzésében, ebben az évben 106 tanuló szerez szakmai ismereteket. Az eddigi gyakorlat szerint a végzettek vagy a társaságnál, vagy annak beszállítóinál munkalehetõséget kapnak ipari gépész, gépi forgácsoló, villanyszerelõ, CNC gépkezelõ, logisztikai ügyintézõ és gazdasági informatikus szakmában. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A gazdasági növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni, e téren az egész országnak előre kell lépnie – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Jelentős átalakulásban van a világgazdaság, ami megtorpanással járhat,

de ebből az átalakulásból nem szabad kimaradni, különben nem lesz fenntartható a jelenlegi növekedés.

A magyar gazdaságnak vannak még munkaerő-tartalékai, de hiányzik a szakmai tudás, munkakultúra, ezen kell javítani – magyarázta a szakember.

Kifejtette: a változáshoz szükséges dinamikát a kkv-k adhatják, ezért fontos a támogatásuk. A hatóságoknak célszerű partnerként kezelni, segíteni a vállalkozásokat, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresek legyenek, munkahelyeket működtessenek és adózzanak – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy ideje lenne a magyar vállalatoknak külföldön is terjeszkedniük, a szakember úgy reagált: a hazai vállalkozásoknak előbb meg kellene erősödniük és idehaza sikeressé válniuk.

Szükség lenne arra is, hogy a multik Magyarországon ne csak összeszerelő üzemeket tartsanak fenn, hanem magasabb hozzáadott értéket tartalmazó tevékenységet is végezzenek,

így a magyar munkaerő feljebb léphetne a nemzetközi termelési értékláncokban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!