agrárium

2021.08.14. 09:01

Stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt

A koronavírus-járvány és a bizonytalan időjárás ellenére is stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt, amelyből az idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők – derül ki egy felmérésből.

Debrecen, 2020. november 25. Az egyik töltõgépen csemegekukorica fut. December 10-ig tart a meghosszabbított feldolgozó szezon a debreceni GLOBUS Konzervipari Zrt-ben. 2020-ban 25 százalékkal több dolgozónak adtak munkát mint az elõzõ évben. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Pereczes Jánost, a Syngenta vállalat nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere szerint

az ország kedvező pozíciója stabil, és várhatóan így is marad annak ellenére, hogy az időjárási szélsőségek Magyarországon is nehezítik és drágítják a termelést.

A tavaszi hideg, száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a vetések ütemezésére, kelésekre. Később a tartós esőzések, viharok okoztak károkat az állományban. A betakarítási szezon viszont már időben, július első harmadában elkezdődött a meleg időjárásnak köszönhetően.

A szakember szerint a csemegekukorica termelői kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani.

A szakember példaként említette, hogy több éve megkezdődött a kukorica csíkos mozaik vírusra fogékony fajták leváltása, és minden éréscsoportban új, ellenálló hibridek jelentek meg.

Kitért a koronavírus-járvány hatására is: a vendéglátás visszaesése miatt európai szinten érezhetően csökkent a fagyasztott csemegekukorica termékek piaca, amely értékesítési nehézségeket és készletproblémákat okozott a hazai fagyasztóiparnak is. Ezzel szemben a konzervtermékeket fokozottan keresték a háztartások, a konzervgyárak teljes készletüket értékesíteni tudták az áruházláncokon keresztül az elmúlt időszakban.

A Syngenta Magyarországon szántóföldi vetőmagok nemesítésével, előállításával és forgalmazásával, valamint zöldség vetőmagok nemesítésével és forgalmazásával is foglalkozik. Több mint 100 országban, 26 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Borítókép: illusztráció/az egyik töltőgépen csemegekukorica fut

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!