Erdély

2023.07.20. 23:20

Nagy István: az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés

A háború árnyékában az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki az agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn a tárca közleménye szerint.

MW

Nagy István agrárminiszter (b) beszél, mellette Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke a Martosi Szabadegyetem Magyar vidék kincsei című fórumán a felvidéki Martoson 2023. július 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsan Csaba

Nagy István arra emlékeztetett: komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a magyar agráriumnak, a történelmi aszály után a háború negatív hatásai és "az elhibázott brüsszeli szankciók is sújtották hazánkat". A negatív helyzeteket azonban esélyként kell kihasználni - tette hozzá. 

Hangsúlyozta,

 a magyar kormány szorosabbra fonta kapcsolatát a magyar gazdatársadalommal, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis stratégiai ágazat. 

A kormány ezért úgy döntött, az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési források mellé. Így háromszor több pénz jut az agrárium fejlesztésére, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban - fejtette ki a miniszter. 

Nagy István arról is beszélt, hogy 

az ország gerincét a vidék adja, ezért mindent meg kell tenni annak megerősítése érdekében.

 A kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése. "Ezekért dolgozunk minden nap" - fűzte hozzá a miniszter. 

Kitért arra is: az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, valamint az önellátás további megerősítése áll. Az agrárium versenyképességét és az agráriumból élők helyzetét tovább kell erősíteni - húzta alá az agrártárca vezetője a közlemény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában