Új dimenzió

2024.02.28. 15:42

Szijjártó: energetikai téren is rendkívül fontos a magyar–olasz együttműködés (videó)

Biztonsági és gazdasági téren már jelenleg is rendkívül lényeges a Magyarország és Olaszország közötti együttműködés, az energetikai együttműködés fejlesztése pedig a kapcsolatok újabb dimenzióját fogja jelenteni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rómában 2024. február 28-án

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A tárcavezető az olasz kollégájával, Antonio Tajanival való tárgyalása kapcsán leszögezte, hogy

Olaszország még soha nem játszott olyan fontos szerepet a magyar gazdaság szempontjából, mint ma, az ország tavaly hazánk exportjának második legfontosabb célpontja volt Németország után.

Szavai szerint ráadásul 2023-ban meghaladta a nyolcmilliárd eurót, s ezzel rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, így mindenképp rendkívül eredményes évet zárhattak a felek.

Arra is kitért, hogy Olaszország mára bekerült a tíz legnagyobb beruházó közé Magyarországon, az olasz cégek a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s ami még újdonság, hogy a védelmi iparban is egyre fokozódik az együttműködés, egyre több közös beruházás indul.

A NATO-n belüli biztonsági együttműködésünk is új szintet ért el, ugyanis a Magyarországon települő előretolt többnemzetiségű zászlóaljcsoportban az olaszok adják a legnagyobb külföldi hozzájárulást, több mint 250 katonával, és folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan bővítsük tovább az ezen a téren való biztonsági együttműködést a NATO-n belül

– tudatta.

Illetve rámutatott, hogy eközben a Nyugat-Balkán stabilitásáért is közös felelősséget vállal a két ország, ugyanis az Európai Unió bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletének parancsnoka magyar, míg a helyettese olasz.

„Tehát van egy kiemelt magyar–olasz felelősség Bosznia Hercegovina, s ezen keresztül a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében is” – fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kapcsolatok új dimenzióját fogja jelenteni az energetikai együttműködés fejlesztése is, miután nemrég megállapodás született Szlovéniával a földgázvezetékek összekötéséről, ami utat nyit egy magyar–szlovén–olasz földgázszállítási folyosó létrehozása felé, azaz már középtávon számolni lehet az olaszországi LNG-kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgázzal a hazai ellátásban.

Érintette az idei magyar EU-elnökséget is, amelynek során a kormány határozottan fel kíván majd lépni az illegális bevándorlással szemben, mivel Magyarország „elképesztő nyomással” néz szembe a nyugat-balkáni útvonalon, Olaszország pedig a Földközi-tengeren keresztül.

„A tavalyi esztendőben mintegy 50 százalékkal nőtt az Olaszországba érkező illegális migránsok száma, így érdekegybeesés van abból a szempontból, hogy Európa külső határait megvédjük, és a migrációt kiváltó okokat végre enyhítsük, csökkentsük” – jelentette ki.

„Közös érdekünk, hogy Brüsszel változtasson a migrációs politikáján, és ne inspiráljon újabb és újabb migrációs hullámokat Európa felé, mert annak levét elsősorban a külső határokon fekvő országok isszák meg, függetlenül attól, hogy tengeri vagy szárazföldi határt védenek” – fűzte hozzá.

Valamint közös érdeknek nevezte a kontinens versenyképességének javítását is, amit elősegíthet az is, hogy Olaszország az egyik legerősebb európai gazdaság, tagja a G7-országcsoportnak.

A miniszter az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával folytatott tárgyalása kapcsán emlékeztetett, hogy az elmúlt években újabb válságok ütötték fel a fejüket a világon, s ezeknek egyenes következményeként jelentősen nőtt az éhezők száma globálisan, akik között gyerekek is nagy számban vannak.

Aláhúzta, hogy ilyenkor különösen felértékelődik a humanitárius segítségnyújtás jelentősége, és ezáltal a WFP működése is, amely szervezet emberek millióit látja el a túlélésükhöz szükséges élelmiszerrel.

„Magyarország szerepe a Világélelmezési Program működésében rendkívüli mértékben megnőtt, mivel egy tavalyi megállapodás értelmében a szervezet globális szolgáltatóközpontja Budapestre költözött” – mondta.

Ezzel összefüggésben tudatta, hogy pár héten belül le is zárul a költözés az új irodaházba, ahol nyolcvan ember fog dolgozni egy nemzetközi csapatban. A WFP működéséhez szükséges pénzügyi műveletek 70 százalékát központosított módon, Budapestről fogják végezni, évente több százezer fizetési műveletet kell majd végrehajtani – tájékoztatott.

„A helyzet az, hogy innentől kezdve Magyarország, Budapest a Világélelmezési Program működésének egyik fő központja lesz. Májusban el is kezdi a működését a globális szolgáltatóközpont Budapesten” – összegzett.

„Elképesztő, hogy Olaszországból próbálnak beavatkozni egy magyar bírósági eljárásba”

Olaszországban egyesek egyfajta áldozatként, mártírként mutatják be a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salist, ennek viszont semmi köze nincs a valósághoz, miután a nő társaival együtt előre eltervezett módon ártatlan embereket vert kis híján halálra az utcán – jelentette ki a tára közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Rómában.

A tárcavezető megdöbbenését fejezte ki az Ilaria Salis olasz állampolgár magyarországi fogva tartásával kapcsolatos reakciók felett.

Ezt a hölgyet egyfajta áldozatként, mártírként mutatták be Olaszországban, aminek semmi köze nincs a valósághoz. A hölgy egy radikális, szélsőséges baloldali szervezet tagjaként, csoportosan érkezett meg Magyarországra világos tervvel, világos szándékkal, hogy védtelen, ártatlan embereket kapjanak el és verjenek agyon az utcán

– mondta.

„Nem is hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekményről, hanem egy előre jól megfontolt, kifundált, megtervezett cselekményről van szó” – jegyezte meg.

„Majdnem megöltek embereket Magyarországon, agyonvertek az utcán embereket, s ezután beállítják ezt a hölgyet úgy, mint hogyha mártír lenne, vagy valami igazságtalan eljárás alanya lenne” – húzta alá.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy ha valaki Olaszországban hasonló cselekedeteket követne el, akkor valószínűleg szintén büntetést kapna.

„És őszintén remélem, hogy ez a hölgy Magyarországon is el fogja nyerni méltó büntetését, mert senki, semmilyen szélsőséges baloldali csoport ne tekintse valamilyen bokszringnek Magyarországot, ahova eljönnek, és jól eltervezik, hogy valakit majd agyonvernek” – közölte.

„Én nagyon csodálom azt, hogy a függetlenségére oly büszke olaszországi média nem mutatta be az áldozatokról szóló képeket, csak a hölgyet mutogatták itt az olasz médiumokban” – tette hozzá.

Majd leszögezte: „a hölgy részt vett egy előre megtervezett, kis híján halállal végződő emberverésben, és ezért el kell nyernie a méltó büntetését”.

Végül egészen elképesztőnek nevezte, hogy Olaszországból próbálnak beavatkozni egy magyar bírósági eljárásba.

„Minket állandóan azzal vádolnak – mondjuk így, Brüsszelben, sokszor olasz egyetértéssel is, legalábbis korábban –, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségét sérti a kormány. Ehhez képest most a kormánytól azt követelik, hogy avatkozzon be egy igazságszolgáltatási eljárásba”

– mondta.

„Természetesen nem fogunk, a bíróság teszi a saját dolgát, és majd meg fogja hozni a maga ítéletét” – összegzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában