Biztató adatok

2024.03.01. 22:56

Czomba Sándor: februárban 10 ezer fővel csökkent tovább a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján több mint három évtizedes rekord dőlt meg a februári hónapok tekintetétben, ugyanis még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2024 februárjában - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára felszólal a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az év második hónapjában a regiszterben mindösszesen 235,4 ezer fő szerepelt, ami közel 10 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához képest, azaz éves alapon 4 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. 

Czomba Sándor kiemelte: Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap. 

2010 februárjában a regisztrált álláskeresők száma 659 ezer főt ért el, számuk a Gyurcsány-korszakhoz képest tehát több mint 420 ezerrel csökkent. 

Az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány célja a gazdasági növekedés helyreállítása, a dinamikus 4 százalék körüli GDP bővülés elérése. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát és elsősorban a 300 ezerre tehető hazai munkaerőtartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Ez utóbbit fogja segíteni a GINOP Plusz program 460 milliárd forintos forrása is. 

Emellett

 a kormány további célzott intézkedésekkel segíti az álláskeresők számának csökkentését, ezzel párhuzamosan pedig az aktivitás és a foglalkoztatottság emelkedését. 

Ennek érdekében a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítését célzó gépjárművezetői képzési programra péntektől lehet pályázni. Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint GKI igazolványt. A program nem csak a jogosítvány megszerzését segíti, hanem az elhelyezkedést is, a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. szakemberei végigkísérik a támogatottakat nem csak a képzés, de az azt követő munkavállalás során is. A részletes információk már elérhetők az OFA Nonprofit Kft. honlapján - ismételte meg az államtitkár.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában