Járvány

2020.11.12. 07:41

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja

A működés átállása nem okoz logisztikai problémát, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot.

Nyíregyháza, 2020. november 11. A tulajdonos telefonál bezárt olasz éttermében Nyíregyházán 2020. november 11-én. A kormány legújabb védelmi intézkedései szerint ettől a naptól az éttermek nem fogadhatnak vendéget. Az étteremben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az éttermek egy része a bezárás helyett inkább az ételkiszállítást választja a járvány miatti korlátozások időszakában; logisztikai problémát a működés átállása nem okoz, a karácsonyi időszak esetleges kiesése azonban nagyon súlyosan érintené az ágazatot – mondta a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke.

Gál Pál Zoltán hozzátette, hogy az éttermek a járvány tavaszi, első hullámában már megfelelő tapasztalatot szereztek az ételkiszállításban, így várhatóan sem logisztikai, sem felkészülési problémát nem okoz a szerdától hatályos szigorítás.

Az a nagy kérdés szerinte, hogy karácsonykor újranyithatnak-e majd az éttermek országszerte. A kormány ugyan most ezzel számol, de ha mégis kiesik a hagyományosan jelentős forgalmat adó ünnepi időszak a vendéglátás idei árbevételéből, az „nagyon súlyosan érintené” az ágazatot. A most bejelentett támogatás ahhoz kevés lenne, hogy a túlélést biztosítsa – fejtette ki.

December elején derül ki, hogy ki milyen üzleti modellt választott, ideiglenesen vagy véglegesen bezárja-e az éttermét a vakcina megjelenéséig, esetleg ételkiszállítással tovább üzemel. A bezárás és újranyitás is pénzbe kerül, és nem biztos, hogy ezt a költséget az ideiglenes támogatások képesek ellensúlyozni – mondta.

Eddig sem volt kedvező az ágazat helyzete, hiszen a turizmus visszaesésével a vidéki vendéglátás idei árbevétele az első háromnegyed évben jelentősen csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a budapesti éttermeknél pedig még ennél is rosszabb volt a helyzet.

Gál Pál Zoltán emlékeztetett, hogy az idei tervek elkészítésénél az üzemeltetők nem kalkulálhattak a novemberi bezárással; így ágazati szinten 50 százalék felett eshet vissza a forgalom az előző évhez képest 2020-ban. Az egy hónapos bezárás éves szinten nagyjából 8 százalékos visszaesést okoz – mondta, és megemlítette, az éttermek bíznak benne, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszakban újra nyitva lehetnek.

A VIMOSZ arra tett javaslatot, hogy a teljes turisztikai ágazat kiszámítható támogatást kaphasson a kieső időszakra.

Borítókép: A tulajdonos telefonál bezárt olasz éttermében Nyíregyházán 2020. november 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!