Ökobarát programok

2022.04.06. 14:00

Kultúrát visz a természetbe egy hévízi programsorozat

Címkék#hévíz

Mikrokoncertekkel, színházi előadásokkal és performansszal, valamint más kulturális programokkal csábítják a hévízi tó melletti véderdőbe a turistákat és a helybélieket a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik helyi kezdeményezéseként.

Az áprilistól októberig tartó eseményeket bemutató, a véderdő egyik ösvényén tartott szerdai sajtótájékoztatón Papp Gábor polgármester úgy vélekedett, a VEB 2023 eseménysorozata egyedülálló lehetőség a régió számára, ezért is csatlakozott Hévíz a programokhoz. Első pályázatként a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. (HTN) közel 13 millió forintot nyert el az Erdei Misztérium vagy Játék a Zöldben elnevezésű ötletéhez, amely ökobarát módon egyesíti a kulturális és természetvédelmi programokat.
   

A polgármester hozzátette: a hévízi tó melletti véderdő északi részén az elmúlt években sétányokat alakítottak ki, 20 ezer új facsemetét ültettek és kiirtották az invazív fajokat az átfogó tóvédelmi program keretében. Ez a lápterület a tó egyedülálló ökoszisztémáját védi, szakemberek bevonásával zajló rendbetétele pedig legalább 30 éve váratott magára.
   

Pálffy Tamás, a HTN ügyvezetője a részletekről szólva kifejtette: 

kifejezetten ökobarát programokat találtak ki, amelyekhez nincs szükség színpadra, áramra és nem jár hulladékkal sem.
   

Gyerekeknek és felnőtteknek vezetett túrákat szerveznek a környezetvédelmet a középpontba állítva. Középiskolások a véderdőben fellelhető természetes anyagokból készítenek műalkotásokat, amelyeket helyben állítanak fel. Felnőtteknek szánt színházi előadásokat, performanszokat, zenés-táncos produkciókat láthatnak az érdeklődők, de az erdei sétányok több pontján felhangzó mikrokoncertekkel, a gyerekek pedig bábszínházi előadásokkal és erdei iskolai foglalkozásokkal is találkozhatnak - sorolta Pálffy Tamás, hozzátéve, hogy minden program a természet megismeréséről, megóvásáról szól.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!