Magyar kultúra napja

2023.01.22. 23:33

Koncerttel és egy új festmény átadásával ünnepeltek a Karmelitában

A Liszt Ferenc Kamarazenekar (LFKZ) és Pusker Júlia adott koncertet a magyar kultúra napján a Karmelita Beethoven-termében, ahol egy új műalkotást, a termet díszítő festményt, Kisléghi Nagy Ádám Szent párbeszéd című képét is átadták.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje a Karmelita kolostor Beethoven-termében a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A művész alkotása kifejezetten erre a helyszínre készült, amely egykor a karmeliták templomának adott otthont, ma pedig koncertteremként használják – hangzott el az eseményen. A koncerten köszöntötték Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárt és Fodor Gergely kormánybiztost, a Várkapitányság vezetőjét.

FODOR Gergely; SEMJÉN Zsolt; NAGY János; BEETHOVEN, Ludwig van; KOCSIS Fülöp
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért felelős kormánybiztos (j-b) a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén a Karmelita kolostor Beethoven-termében a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Az LFKZ a Karmelita-koncertsorozaton Weiner-, Erkel-, Mendelssohn- és Hubay-műveket adott elő Pusker Júlia hegedűszólójával. A koncertmester Tfirst Péter, a zenekar művészeti vezetője Várdai István. 

A koncert előtt a termet díszítő új festményt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája méltatta. Kiemelte: Pilinszky Johann Sebastian Bachról mondta, hogy ő a legnagyobb Isten-bizonyíték. Talán ennek az igazságnak is szerepe van abban, hogy a monumentális kép alkotója a protestáns német muzsikust is a szentek sorában helyezte el, közvetlenül Remete Szent Pál mögött, Szent Benedek mellett.

Hangsúlyozta: ez a művészet, elérni az elérhetetlent, kimondani a kimondhatatlant, leírni a láthatatlant. Kiemelte: a művészet nem lehet, csak szakrális. 

Nem a témája miatt, hanem mert üzenete hordozza a szakralitást, vagyis az ég és a föld összekapcsolását, a mennyei földre érkezését

– fogalmazott.

BEETHOVEN, Ludwig van; KOCSIS Fülöp
Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája beszédet mond a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén a Karmelita kolostor Beethoven-termében a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Mint mondta, a most átadott kép közénk hozza a szenteket, de nem pusztán ábrázolásával. Kisléghi Nagy Ádám képének címe: Sacra conversazione, szent beszélgetés. „A szentek ugyanis beszélgetnek” – mondta, kiemelve: ahhoz, hogy meghalljuk a szentek szavát, nekünk is „szentekké kell válnunk”.

Hozzátette: a művész megtette a maga lépését, hogy hozzásegítsen minket ehhez a szentté váláshoz. 

„A művészet szentté tesz, közel hozza a szentséget, részesít belőle. S éppen erre van szüksége a mai magyar valóságnak, a mai Európának, a mai világnak” – fogalmazott.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: 

az épület az 1700-as évek közepétől a karmelita rendnek adott otthont, a mai koncertterem akkor templomként szolgált. Kisléghi Nagy Ádám művén a szakralitás is megjelenik, ugyanakkor a kultúra nagy alakjai is, Bach mellett a festők védőszentje is látható a festményen.

Kitért arra, hogy miután II. József feloszlatta a karmeliták rendjét, az uralkodó kérésére Kempelen Farkas áttervezte az épületet, ami színházként működött tovább, ez volt Buda első kőszínháza.

A festmény az épület két funkcióját is összeköti – mondta, kiemelve, hogy az új alkotást a magyar kultúra napján mutatják be, a második évadjában járó Karmelita koncertsorozat alkalmával.

BEETHOVEN, Ludwig van; KISLÉGHI NAGY Ádám
Kisléghi Nagy Ádám Kossuth-díjas festőművész újonnan átadott Sacra conversazione (Szent párbeszéd) című festménye a Karmelita kolostor Beethoven-termében 2023. január 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Kisléghi Nagy Ádám, Kossuth-díjas festőművész az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: 

az egykori karmelita templom nyugati falára készült a műalkotás. Mint fogalmazott, a terem képért kiáltott. Egy látomást festett meg, amikor először lépett be a terembe, már látta maga előtt a kész képet.

Mint mondta, a festmény 17 négyzetméteres, 5,6 méter magas, 37 figura, angyalok és szentek láthatók az alkotáson, a jelenet egy kupola térben, egy templombelsőben zajlik. 

Azt festettem meg, amin szeretnék én is részt venni, ha meghalok. Ez hajtott

– mondta, hozzáfűzve, hogy ezért választott olyan szenteket, akik számára különösen kedvesek.

Hangsúlyozta: az volt a legfontosabb számára, hogy ne illusztráció legyen a műve. 

Azt akartam, hogy olyan jelenet legyen, amelyet én álmodok meg, és nem akarja azt elmondani, amit az írás is el tud" - fogalmazott. "Festékből és vászonból lehet szellemi dolgot teremteni ma is

– hangsúlyozta a festőművész.

PUSKER Júlia; BEETHOVEN, Ludwig van
Pusker Júlia hegedűművész (k) és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje a Karmelita kolostor Beethoven-termében a magyar kultúra napján, 2023. január 22-én
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A Karmelita koncertek magyar kultúra napján megrendezett ünnepi alkalmán a Liszt Ferenc Kamarazenekaré volt a főszerep, amely a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének állandó szereplőjeként több mint fél évszázada képviseli és népszerűsíti a magyar kultúrát szerte a világban. Szólistaként Pusker Júlia csatlakozott hozzájuk, aki hegedűművészként maga is sokat tesz a hazai klasszikus zenei kultúra műveléséért.

A műsort Weiner 1. divertimentója nyitotta, amely erejével, sokszínűségével és táncos lendületével a szerző egyik legnépszerűbb műve. A programban szerepeltek Erkel magyaros témákkal játszó változatai, Mendelssohn gyerekkori vonósszimfóniája, valamint Hubay Carmen-fantáziája, amely az opera több népszerű részletét öltözteti virtuóz vagy épp lírai köntösbe.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában