Lehull a lepel?

2023.08.10. 14:23

Hajszálnyira vannak a kutatók attól, hogy azonosítsák Hunyadi Mátyás maradványait

A magyar történelem egyik leghíresebb uralkodója, Hunyadi Mátyás személyének a legkorszerűbb archeogenetikai módszerekkel való beazonosítása immár karnyújtásnyi közelségbe került. A Magyarságkutató Intézet birtokában van immár a Hunyadiak genetikai állománya.

MW

Dr. Neparáczki Endre mintát vesz a Szent László koponyából kivett fogmintán Győrben

Forrás: Magyarságkutató Intézet

Az elmúlt két évtizedben hatalmasat fejlődtek az alkalmazott genetikai tudományok, és ami még az 1990-es évek elején is elképzelhetetlen volt, mára valóssággá vált: több száz vagy akár több ezer éves csontmaradványokból is lehetséges ép DNS-minták kinyerése, ami lehetővé teszi a származási, illetve leszármazási kapcsolatok természettudományos pontosságú meghatározását – írja az Origo.

A székesfehérvári Koronázó Bazilikában eltemetett egykori uralkodók azonosítását célzó, és 2014-ben Kásler Miklós, az intézet jelenlegi főigazgatója kezdeményezésére elindított programban több tekintélyes hazai tudományos műhely, így többek között a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Magyar Igazságügyi Kutatóintézet is részt vesz 2019-től a Magyarságkutató Intézet koordinálásában.

Nepráczki Endre, az intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója szerint laboratóriumuk a világon jelenleg elérhető legmodernebb molekuláris technológiával rendelkezik, ami lehetővé teszi a teljes örökítőanyag-sorrend leolvasását. Már nemcsak az Y-kromoszómát és a mikrokondriumot tudják vizsgálni, hanem bármely testi kromoszóma szekvenciasorrendjét is képesek meghatározni.

2022 év végéig a fehérvári osszáriumból származó 900 csontleletből 350 maradványnak sikerült már felrajzolni a genetikai térképét, és tavaly egy különösen fontos előrelépés történt Hunyadi Mátyás személyazonosságának a megállapításához.

Mátyás király viaszszobra a budapesti Madame Tussauds kiállítás sajtóbemutatóján a Palazzo Dorottyában 2023. május 23-án
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Miután csaknem bizonyos, hogy a vizsgált majdnem 500 csontváz és koponyamaradvány között ott rejtőznek Hunyadi Mátyás földi maradványai is, és tavaly sikerült a király két közvetlen, vér szerinti leszármazottjának minden kétséget kizáró azonosítása, így nagyon közel járnak ahhoz, hogy megállapíthassák az egyik leghíresebb, világtörténelmi jelentőségű magyar uralkodó személyazonosságát is. Hunyadi Mátyás 1490. április 6-án halt meg Bécsben, halálának körülményei máig nem teljesen tisztázottak.

A királyt azonban nem a székhelyének megtett osztrák császárvárosban, hanem mint magyar uralkodót, a hagyományoknak megfelelően a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában temették el. Az uralkodó genetikai azonosításához a vér szerinti leszármazottja, Corvin János csontmaradványainak megvizsgálása mutatkozott a leginkább kézenfekvő megoldásnak.

A székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéje 2014. március 10-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Apjával szemben Corvin János herceg sírja ugyanis ismert, amit ráadásul a herceg 1504-ben bekövetkezett halála óta soha nem fosztottak ki, illetve dúltak fel. Erre figyelemmel 2020-ban Kásler Miklós kezdeményezte a Hunyadi–Corvin-ház archeogenetikai vizsgálatát, mint kiemelt projektet. Ehhez azonban szükségessé vált Corvin János hercegnek a horvátországi Lepoglavában, a Szűz Mária szeplőtelen fogantatására felszentelt gótikus templomban található sírjának a felnyitása.

Tudománydiplomáciai sikernek tekinthető, hogy ezt a nagy jelentőségű vizsgálatot horvát–magyar szakmai kooperációban sikerült elvégezni. Az eredeti sírgödörben talált koporsóban azonban a kutatók legnagyobb meglepetésére nem egy, 

hanem két személy csontjait azonosították.

A Magyarságkutató Intézet munkatársai elvégezték a leletek antropológiai és genetikai vizsgálatát. Az extrém, tehát nem laboratóriumi körülmények ellenére a kutatók sikeres DNS-izolálást hajtottak végre.

A kutatás során tehát teljes sikerrel azonosították a Hunyadiak két utolsó leszármazottját, ami megnyitja az utat a közvetlen felmenő, Hunyadi Mátyás azonosításához is.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában