HIDEG, ÉDES ÉS NAGYON FINOM

2018.05.06. 06:55

Egy kis szolnoki fagyikörkép – ennek nem fog tudni ellenállni

Beindult a fagylaltszezon. A hagyományos fagyik mellett új, izgalmas ízű fagyos desszertek is feltűnnek a hűtőpultokban. A cukrászok azonban arra figyelmeztetnek: a vásárlók inkább higgyenek a szájuknak, mint a szemüknek! Mert nem minden fagylalt finom és egészséges, ami szépen néz ki! 

Joó Zsuzsa

Fagyikörkép Szolnokon

Fotó: Mészáros János

Töretlenül a csokoládé, a vanília, a citrom és a sztracsatella a legkedveltebb fagylalt megyénkben. Ha pedig nem porból vagy pasztából készül, hanem tejszínből és igazi gyümölcsökből, lehetetlen ellenállni nekik!

– Nincsen jobb a házi fagylaltoknál! – vélekedik Fülöp Attila, a Galéria Étterem vezetője, aki egyben a hely „fagyimestere” is.

– Magam főzöm a hűsítő desszerteket, csak természetes alapanyagokból. Kivéve a puncs fagyit, mely ételszínezéktől lesz rózsaszín. Ha ezt nem tennénk bele, fehér lenne – árulja el a kulisszatitkot Attila.

Ha hazai ízekre vágyik, ha a helyben készült, főzött fagyit kedveli – a Galéria Étterem az Ön helye
Fotós: Mészáros János

– Egyszerű a receptünk: a tejes fagyik tejből, tejszínből, cukorból és tojásból készülnek. Ezt az alapot ízesítem mindenfé­lével. Ha csokis fagyit szeretnék, akkor holland kakaóval, minőségi belga csokoládéval. Ha karamellt, pirított cukrot keverek hozzá.

– A gyümölcsös fagyi valójában gyümölcsturmix lefagyasztva: víz, cukor, gyümölcs. Abszolút glutén- és laktózmentes! – fűzi hozzá az étteremvezető, aki ragaszkodik ahhoz, hogy desszertjei cukorral készüljenek. Elmagyarázza, ez adja a megfelelő állagot az édességnek, mely – hívja fel a figyelmet – természetes állapotában nem „hullámzik”!

– Ne higgyenek a fagyirajongók mindig a szemüknek! A feltornyozott, hullámos, felfújt, ilyen-olyan szórással díszített, színes fagylaltok bár szépek, de nem tudni, mit tartalmaznak és hányadik napja állnak a pultban. A mi fagylaltjaink csak három napig eltarthatók. A „tornyosak” harminc napig… De tudják mit? Tessék megízlelni a sokféle fagyit és mondjanak „ítéletet”!

Kóstoljanak! Erre biztat az Édes Titok Cukrászda vezetője, Baloghné Marika is. Szerinte is inkább a vevő döntse el, melyik fagylalt a finom és melyik kevésbé az. Meg lehet érezni, ha tele van aromával. Cukrászdájában most is katonás rendben sorakoznak a fagyos desszertek. Megsúgja, néhány fagylaltját ő maga találta ki. Mint általában a találmányok többsége, egynémelyik véletlenül született.

Az Édes Titok Cukrászda Szolnokon, a Kossuth út 9-es szám alatt várja a fagyirajongókat
Fotós: Mészáros János

– Ilyen például a málnás étcsoki és a citrancs. Ez utóbbi úgy készült, hogy a vaníliát, meg a citromot összetévesztettem… Amikor megkóstoltam, éreztem, ez nem az az íz, melyre számítottam, de nem volt rossz! Mondta is a barátnőm, hogy le kellene védetni, de én csak legyintettem.

– Egy év múlva a nagy olasz fagyigyártók kijöttek ezzel az ízzel – nevet Marika. De a véletlennek lehet köszönni az epres joghurtot is. Az eperfagyi eredetileg vizes alapú, de egy kis figyelmetlenségnek köszönhetően víz helyett joghurt került a gyümölcshöz. Azóta az egyik legnépszerűbb desszertje lett a cukrászdának a csokis keksz, a velencei álom, a kinder bueno, és az erdei joghurt mellett.

Ha még ennél is izgalmasabb ízekre vágynak, nem kell messzire utazniuk: a Cafe Frei-ben az igazán különleges fagylaltokat is megkóstolhatják. Nem egyszerűen csak citromos vagy vaníliás fagylaltokat árulnak, hanem egyetlen gombócban összesűrítve olyan „fagylalt-recepteket”, melyeknek néha négy-öt íz-összetevője is van.

– Fagylalt-megközelítésünk nyitott, izgalmas és kozmopolita világszemléletet tükröz. Ismeretlen, újszerű, meglepő ízeket lehet nálunk kóstolni – hangsúlyozza Ladoniczki Dani és László Máté, a kávézó tulajdonosai. És valóban: a riói olimpia ihlette például a brazil csokoládét beduin kávéval. Szicíliáról mi jut eszükbe? Sokunknak a citrom.

Minőség és különleges ízek a világ minden részéből – ez a Cafe Frei mottója
Fotós: Mészáros János

Ezt fűszerezték némi bazsalikommal és további citromhéjjal. Mangó, gyömbér, maracuja: az indiai maharadzsa-konyha (így hívják az indiai csúcs-gasztronómiát) három alapíze. Nem meglepő: fagylaltban is összekombinálták ezeket. A többiről nem írunk, mert az ízek többet mondanak, mint a szavak.

A legtöbb helyen egyébként kétszáz-kétszázötven forintba kerül egy gombóc fagylalt, mely a nyár közeledtével egyre népszerűbb gyerekek és felnőttek körében is.

Fahéjas meggy és tormakrémes fagyi

Fagylaltkészítéssel foglalkozó alföldi cukrászok gyűltek össze év elején, hogy szakmai napon vitassák meg az idei fagylalttrendet. Arra jutottak, hogy ebben az évben nem extrém ízű fagylaltokkal hökkentik meg a fogyasztókat, hanem ínycsiklandó ízpárosításokkal. Ilyen finomság például a karamellás zöldalma, a körtés ricotta, az áfonyás mogyoró és tejszínes baracktea, a málnás oreo, az epres pavlova, a pisztáciás mangó és a fahéjas meggy. Budapesten bátrabbak a cukrászok: a fővárosban nem rettennek meg se a készítők, se a vásárlók a fura desszertektől. Tavaly a fekete fagyi volt a sláger, idén nyáron pedig várhatóan a lila káposztás-tormakrémes fagyi lesz a menő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!