KUNCSORBA

2018.07.24. 17:30

Hetven éve él szeretetben Jolánka néni és Mihály bácsi

Úgy tartják, hétévente változik az ember élete. A kuncsorbai Szabó Mihály és felesége, Jolánka példája azonban alaposan rácáfol erre. Ők tízszer annyi ideje élnek változatlan szeretetben, megértésben.

Szilvási Zsuzsa

Jolánka nénit nemrég köszöntötték kilencvenötödik születésnapja alkalmából, de Mihálynak is van oka ünnepelni

Fotó: Mészáros János

– Csak óvatosan, drága – inti nehezebben mozgó feleségét gavallérosan a ma már kilencvennyolcadik évét taposó Mihály bácsi, amikor helyet foglalnak egymás mellett a kanapén. Látszik, most is ugyanúgy félti és vigyáz rá, mint annak idején.

A második világháború viharai hozták össze őket, immár hetven esztendeje. De hogy ne legyen annyira egyszerű a történet, hozzátartozik, hogy Jolánka néni előbb a sógornője volt későbbi férjének.

– Nyolcéves voltam, amikor árván maradtunk a testvéreimmel – meséli Jolánka néni, aki egy Kuncsorba környéki tanyán nőtt fel.

Korán megtanulta, hogy árva lányként csak akkor lehet maradása a nevelőszülőknél, ha dolgos és szerény. Mostohája előtt azonban így sem volt maradása, s végül megszökött, vőlegénye családja vette pártfogásába.

Az esküvőt követően azonban férjét, Istvánt elsodorta a háború, a Donhoz került. Nyolc hónapig azt sem tudták róla, él-e egyáltalán, míg végül öccse, a szintén katona Mihály üzenetet kapott tőle, hogy fagyott lábával tábori kórházba vitték Debrecenbe.

‘44-ben újra behívót kapott, s hamarosan fiatal feleségének üzent: megyünk a frontra, gyere utánam Jászkisérre, mert tán sose látsz többet.

Jolánka pedig két hónapos gyermekét a szomszédra bízva, útra kelt a bizonytalanba, s mint végül kiderült, valóban utoljára találkozott férjével, hogy aztán a fél országot átutazva jusson vissza szülőfalujába.

Mihály közben szintén katonaként szolgált, majd hadifogságba került, ahonnan csak 1948-ban keveredett haza szüleihez, akik akkor már özvegy sógornőjével és két árván maradt unokájukkal együtt várták. A két fiatal alig néhány hónap múlva összeházasodott. Hogy a háború utáni élet kötelességtudata vagy a szeretet vezérelte inkább őket, ma már nehéz lenne megmondani…

Jolánka nénit nemrég köszöntötték kilencvenötödik születésnapja alkalmából, de Mihálynak is van oka ünnepelni
Fotó: Mészáros János

Dolgos életüket végig Kuncsorbán töltötték, gazdálkodtak, a téeszesítés után Mihály bácsi ott dolgozott, míg Jolánka néni a ház körül tevékenykedett.

Felnevelték a két félárván maradt gyermeket, s egy közös fiuk is született. Mostanság pedig lassan és óvatosan, de korukhoz képest jó egészségben töltik mindennapjaikat.

Egyik unokájuk gondozza őket. És hogy mi lehet a titka a hosszú, boldog házaséletnek? Ahogy Mihály mondja, mindig mindent megbeszéltek, sose veszekedtek. És ma is olyan szeretettel néznek egymásra, mint a régi, elsárgult fényképeken…

Többszörös ünnepet ülhetnek a népes család tagjai idén

Az idei esztendő több jeles ünnepet is hoz az idős házaspár életében. Jolánka nénit nemrégiben köszöntötték kilencvenötödik születésnapján, a hetvenedik házassági évfordulóra pedig novemberben kerül sor. Ezen gyermekeik mellett öt unokájuk és három dédunokájuk is köszönti majd őket. Röpke két év múlva pedig a most kilencvennyolc éves Mihály bácsi immár századik születésnapját ünnepelhetik majd, remélhetőleg hasonlóan jó erőben, egészségben.

Ha szívesen olvasna még idősek történetéről, itt a tiszaszentimrei gyékényfonó Mini bácsiról tudhat meg többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!