KÜLÖNLEGES TEHETSÉG

2018.07.10. 20:00

Sorra nyeri a népzenei díjakat a Kevi kispacsirta

Csókolom, tényleg rólam tetszenek írni? – perdül elénk egy cserfes kislány, amikor becsöngetünk Simo­nékhoz. Aztán ott az udvaron rögtön dalra is fakad, csengő, tiszta hangja betölti az egész utcát.

Szilvási Zsuzsa

Évike kedvenc hangszere a klarinét

Fotó: Mészáros János

Az első pillanattól látszik, hallatszik, hogy különleges tehetség, aki megtalálta helyét az autentikus népzene világában. Számos versenyeredmény bizonyítja, hogy nem véletlenül kapta a Kevi kispacsirta becenevet.

Simon Évike az ország számos pontján képviselte már városát, pedig nem könnyű a család helyzete.

– Nagyon büszkék vagyunk a lányunkra, akiben mindkettőnk családja részéről összeadódott a zenei tehetség – meséli édesanyja, akinek rendkívül gyenge a látása, így csak mérsékelten tudja segíteni a kislányt a versenyek idején.

– A férjem családjában és nálunk is több zenész is volt, valószínűleg ez köszön most vissza Évikében. Már picike korában látszott rajta, hogy érdekli a zene, annak idején az ölemben rugózva ringatózott a dallamokat hallgatva.

– Nehéz anyagi körülmények között élünk, de megpróbáljuk a lányunknak megadni, amit csak tudunk – teszi hozzá a tizennégy éves leányzó édesapja.

– A kezdetektől támogatjuk a felkészülésben, együtt szoktuk kiválasztani a versenydalokat, melyeket aztán szakértők hagynak jóvá. Sok tépelődés után tavaly úgy döntöttünk, hogy iskolát váltunk, így Évike most Kisújszállásra jár át a Kossuth Lajos Babtista Általános Iskolába, és mellette a Baptista Művészeti Iskolában tanul zenélni, énekelni.

– Három éve, hogy kizárólag az énekléssel foglalkozom. A kezdetek nem voltak könnyűek, kerestem az utam a műfajok között – tudjuk meg Évitől.

Évike kedvenc hangszere a klarinét
Fotó: Mészáros János

– Sok sikeres versenyem volt, de az élet úgy hozta, hogy inkább a népi irányzat hozta az eredményeket. Közben a klarinétjátékom is alakult, a klasszikus mellett a népi hangzást is próbáltam belevinni a zenélésbe.

Évikét az iskolában Janó Valéria tanárnő irányítja, vezetésével szépen és eredményesen szerepel. A tanárnő mindenben segíti, szívvel-lélekkel tanítja énekelni.

A lány pedig sorra hozza a szép minősítéseket. Megyei, térségi, országos és nemzetközi versenyeken arany minősítés, különdíjak fűződnek a nevéhez, sőt, 2017-ben két tehetségtábort nyert, köztük a Csutorás tábort Örkényben, amely nemzetközi szintű, Birinyi József tanár úr vezetésével.

Az első félévi utolsó versenyt a napokban rendezték Püspökladányban. A nemzetközi népzenei versenyen szóló ének kategóriában és szóló klarinét kategóriában is ezüst fokozatot kapott.

A túrkevei kislány nevéhez már most is megyei, térségi, országos és nemzetközi versenyeken elért arany minősítés, különdíjak fűződnek.
Fotó: Mészáros János

Ráadásul az a megtiszteltetés érte, hogy a verseny megnyitóját Balla Tibor tekerőssel kezdték el együtt, tekerő- és klarinét-együtthangzásban. A zsűri elnökétől, Birinyi József tanár úrtól ajándékként ismét meghívást kapott a Csutorás nemzetközi táborba.

– Mivel meglehetősen szerény körülmények között élünk, komoly terhet rónak a családi kasszára Évike szereplései – mondja Kálmán, az édesapa.

– Még a lányom fellépőruhái is kölcsönben vannak nálunk! Vissza kellett például mondanunk az egyik tehetségtábort, mert egyszerűen nem tudtuk volna eljuttatni a Dunántúlra Évikét. Nagy segítséget jelent viszont számunkra jó szándékú emberek önzetlensége. Köteles Róbertre és feleségére mindig számíthatunk, nélkülük el sem tudnánk utazni a versenyekre…

Korábban a sport tanította kitartásra

Simon Évike korábban a dzsúdó­sportban is szép sikereket ért el. Eljutott azonban arra a pontra­, amikor muszáj volt választani, így végül a zene mellett tette le voksát. A sportban szerzett tapasztalatokat azonban most nagyon jól tudja hasznosítani, hiszen a színpadon, fellépéseken, versenyeken bátor és fegyelmezett. Bár nyilván izgul, mégsem látszik rajta a lámpaláz, önmagát adja. Minden bizonnyal ennek is köszönheti azokat az eredményeket, melyekre a legbüszkébb. Így a KÓTA országos arany fokozatot, a KÓTA térségi kiváló szólóénekes és KÓTA térségi kiváló szólóklarinétos címet, illetve a Vass Lajos népzenei középdöntő arany fokozatú minősítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!