Szolnok/Nagyvilág

2019.09.12. 06:45

Kalandokra cserélte az irodát Mattyasovszky Örs

Május elsején vágott neki föld körüli útjának a szolnoki fiatalember. Mattyasovszky Örs számára nem ez az első alkalom, hogy nyakába veszi a világot. Ám most sokkal hosszabb útra vállalkozott. Az elmúlt hónapokban tizennégy országban járt, vadregényes tájak százait látta, helyi emberekkel kötött ismeretséget. Ámulatba ejtő kalandjairól beszélgettünk vele.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Beküldött fotó

– Néhány évvel ezelőtt még egy irodában dolgoztam. Azt megelőzően másfél, két évig utaztam, így nagyon nehéz volt visszaszokni a mindennapokba. Aztán úgy alakult, hogy megint lehetőségem adódott elindulni… Hát, éltem vele! – kezdte Örs. Úgy fogalmazott, a korábbi kalandozások túratáskáját most autóra cserélte, hiszen az mégis komfortosabb.

– Egy 1996-os Land Rover Discovery a társam az úton. Neve és lelke is van, ő Lujza! – tette hozzá nevetve. A fiatalember alapos átalakításokat végzett a járművön, hogy az utak során minél több igényt legyen képes kielégíteni. – A hátsó üléssort kivettem, egy polcrendszert építettem a helyére. Még hűtőm és fagyasztóm is van! „Közművesítettem” a járművet, szóval víz, villany, gáz, internet is a rendelkezésemre áll. A tetőre jelerősítő antennát szereltem.

Örs ezzel az 1996-os Land Roverrel járta be Grúzia mesés hegyvidékeit is. Az autóban víz, villany és még internet is a rendelkezésére áll
Fotó: Beküldött fotó

Persze anyagi forrásra neki is szüksége van, amiről természetesen szintén maga gondoskodik. Ahogyan fogalmazott, digitális nomádként keresi meg a kenyérre és a haladásra valót.

– Nem igazán szeretem a kifejezést, de talán ez adja vissza legjobban, hogy miről van szó. Internetes munkát végzek. Mindegy, merre járok, ha tudom, hogy dolgoznom kell, akkor néhány napig egy helyben maradok. A feladatokat jól meg tudom szervezni előre, így könnyedén tervezhetem az utakat is.

Örs elmondta, hogy a természet miatt vágott neki ismét a nagy útnak. A nyüzsgést kerüli, bár ha a készleteit fel kell tölteni, néha betér egy-két nagyobb városba is. Terepjárójával viszonylag könnyen tud közlekedni bármilyen tájon, így testközelből tapasztalhatja meg az életet a vadonban. Sőt! Sűrűn előfordult már, hogy ő segített az elakadt helyieknek.

– Errefelé út nincs, sokszor csak megyek a pusztában vagy erdei csapáson, és megállok tábort verni valahol. Most éppen Grúziában vagyok, itt jártam úgy, hogy kihúztam a sárból egy autóst. A grúzok vendégszeretete legendás, volt is részem benne. Hálából meghívtak vacsorázni az otthonukba, és még éjszakára is marasztaltak. Itt jellemzően a tejtermékekből és tésztafélékből sütnek pékárukat. Engem az ezekhez hasonló nemzeti ételeikkel, a khachapurival és khinkalival kínáltak.

A kép jobb szélén Örs, aki nemrég ennek a grúz családnak segített, miután elakadtak a sárban
Fotó: Beküldött fotó

Arról szintén mesélt, hogy az ott élők otthonai merőben mások, mint amilyenekhez mi szoktunk hozzá. A falakat alkotó deszkák résein át lehet látni, sok helyen nincs villany és víz. Ahogyan fogalmazott, „Lujza” felszereltsége luxusnak számít a helyiek körülményeihez képest.

A fiatalember hozzátette, hogy az emberek kedvességét ő a nyelv elsajátításával igyekszik viszonozni. Minden új ország előtt megtanul néhány alapszót, és kifejezést, így például köszönni mindig az adott nyelven szokott. Ezt a gesztust mindenhol nagyra értékelik.

– Az a tapasztalatom, hogy nagyjából ötven-száz szóval már akár a politikáról is beszélgethetünk a helyiekkel. Ennyit nem nagy feladat megtanulni, na meg ott van az okostelefonon a szótár. De ezt inkább mellőzöm, idáig összesen csak kétszer használtam. Elveszi a beszélgetés varázsát – részletezte.

Nemrég Kutaiszi színes piacán is járt a magyar kalandor
Fotó: Beküldött fotó

A családja már gyakorlatilag hozzászokott Örs kalandvágyához, így ha aggódó szívvel is, de megbékéltek az újabb utazással. Persze arra kérték, hogy épségben térjen haza. És amennyi kaland várja, annyi veszély is les rá.

– Törökországban martak meg skorpiók, de ezeknek szerencsére nem halálos a mérgük. Úgy kezelik, mint itthon a darázscsípést. Úgy is jártam már, hogy az autóm leborult az útról, segítséget kellett hívnom a kimentéséhez, de megoldottam. Nekem szerencsére nem esett bajom. Egyes helyeken egyébként a vezetési stílust nagyon nehéz megszokni.

– Előfordult, hogy kivilágítatlan úton haladtam éjszaka, és csak azért vettem észre, hogy egy kamion jön velem szemben, mert megláttam, hogy a sofőr cigarettája parázslik. Bizonyos országokban igen sajátosan értelmezik a KRESZ-t, van, ahol abszolút nem is létezik számukra!

A fiatalember egyebek mellett megjárta Albániát, Szerbiát, Törökországot, Görögországot, Kurdisztánt és Abháziát. A nagy cél Szingapúr lesz, de addig még hátravan néhány ország. Azerbajdzsán és Örményország a következő állomások, a telet pedig Iránban fogja tölteni.

– Tényleg csak azt tudom mondani, hogy legyen bátor az ember. Merjen mindenki nagyot álmodni és a képességeinek a határát feszegetni! Az a szépség, ami előtt most is állok, leírhatatlan. Hegyek, völgyek és olyan tájak, amiket nem adnak vissza a képek. Sokszor látok vadállatokat, a farkasok például gyakori vendégek errefelé. Ilyen közel lenni a természethez hihetetlen élmény, és bármilyen nehézség jön is, mindenképpen megéri

A víztől a hűtőn át a gyógyszerekig

Örs egy huszonöt literes víztartályból gazdálkodik. Fürdésre, főzésre osztja be, és inni is tud belőle. Patakokból, folyókból, tóból tölti fel, szűrővel tisztítja. A hűtő hatvanliteres, gondos pakolással egész sok élelmet tud elraktározni benne. A fiatalember védőoltásokkal indult útnak, a felszerelések között persze elsősegélydoboz és gyógyszerek is vannak.

A témával kapcsolatban vélemény is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!